Obama este arhitectul dezastrului din Afganistan, spune fostul șef al operațiunilor speciale

Obama este arhitectul dezastrului din Afganistan, spune fostul șef al operațiunilor speciale

Obama a anunțat într-un comunicat de presă din 28 decembrie 2014 că „misiunea noastră de luptă în Afganistan se încheie”, iar armata va rămâne într-un rol de instruire și consultanță cu 10.000 de soldați. Acest moment este considerat de fostul șef al operațiunilor speciale din Afganistan ca fiind începutul dezastrului.

De-a lungul dezastrului de retragere din Afganistan și al preluării rapide a talibanilor, o persoană a tăcut în mod suspect: fostul președinte Barack Obama, scrie Washington Examiner.

Fost Gen.brig. Don Bolduc, care a petrecut aproape șase ani ca comandant de operațiuni speciale în Afganistan, crede că liderul de odinioară al lumii libere nu a comentat pentru că nu dorește ca lumea să-și reamintească gafa catastrofală pe care a făcut-o.

„Am fost contactat de tipi care sunt acolo. Totul este descris ca un spectacol, dar este o dramă ", a declarat Bolduc pentru Washington Examiner. „Încearcă să scoată cât mai mulți oameni posibil. Forțele Aeriene decolează literalmente cu o cantitate minimă de combustibil pentru a zbura și se alimentează în aer, Dumnezeu să-i binecuvânteze. ”

Ne puteți urmări și pe Google News

Bolduc a făcut 10 serii de serviciu militar în Afganistan după 11 septembrie 2001. A primit cinci Stele de Bronz și două Inimi Violete înainte de a se retrage în 2017. Acum candidează pentru Senat în New Hampshire. Bolduc este un candidat republican la Senatul SUA în 2022.

O strategie care câștiga teren și inimi

“Obama împarte vina cu actuala administrație deoarece a creat situația care le-a permis talibanilor să câștige controlul asupra marilor zone rurale înainte ca trupele americane să se retragă săptămâna aceasta“, a spus Gen. Brig. Bolduc.

În decembrie 2009, Obama a anunțat desfășurarea a 30.000 de soldați suplimentari, aducând totalul trupelor SUA la aproximativ 100.000 la începutul anului 2010. Între 2010 și 2013, operațiunile de contraspionaj au reușit să alunge talibanii și Al Qaeda din sate și districte. Guvernul afgan a controlat 90% din țară în 2013, iar numărul victimelor în timpul războiului a fost cel mai scăzut în acel moment, a spus Bolduc.

„Talibanii chiar au spus: Nu putem lupta împotriva acestei strategii, nu putem câștiga împotriva acestuia mod de a face război. Al Qaeda spunea același lucru”, a susținut Bolduc. „Deci, ce am făcut? În 2014, Biden a spus: „Vom schimba strategia și vom ieși din sate și vom înceta operațiunile de luptă. Și înalții noștri oficiali militari au acceptat acest lucru”.

Momentul de răscruce - 2014

La acea vreme, Bolduc și comandanții subordonați au scris în numeroase rapoarte către administrația de la Casa Albă explicând că se concentrează asupra misiunii greșite, iar trupele de luptă erau încă necesare în sate. Potrivit lui Bolduc, o astfel de mișcare a fost o idee proastă și oricâte câștiguri de securitate a adus, s-au pierdut.  Al Qaeda va reapărea, iar victimele vor crește.

„Exact asta s-a întâmplat”, a spus Bolduc. „Până în 2016, întreaga forță de securitate a dispărut și, până în 2019, am avut cea mai mare rată a victimelor de când am fost în Afganistan”.

Statisticile Națiunilor Unite arată un număr record de 1.729 de civili morți în 2018.

Bolduc a spus că soldații aveau nevoie de mai mult timp petrecut în satele din Afganistan pentru a consolida controlul înainte de retragerea treptată a trupelor. Nici o operațiune militară de retragere nu se poate compara cu cât de dezastruos a fost Afganistanul.

„Dacă te întorci doar la cel de-al doilea război mondial, o să vezi că era nevoie de Planul Marshall, un plan de reconstrucție. Nu numai în Europa, ci și în Asia. ”, a spus Bolduc. Gândiți-vă la câtă planificarea a intrat în asta... însă tot ce avem aici de făcut era să ajutăm este o singură țară și ne-am bătut joc de asta ”.