Reacţii din străinătate la schimbările din ICR. "Variety" descrie protestul oamenilor de cultură din România

Reacţii din străinătate la schimbările din ICR. "Variety" descrie protestul oamenilor de cultură din România

Personalităţi din breaslă şi presa din străinătate remarcă schimbările din statutul Institutului Cultural Român şi vorbesc despre susţinerea artiştilor români pentru fostul sistem de organizare.

Scandalul pornit de schimbările făcute de Guvernul Ponta în statutul Institutului Cultural Român a apărut în publicaţia "Variety". Regizori români cunoscuţi în toată lumea datorită performanţelor sunt citaţi în materialul care evidenţiază faptul că ordonanţa de urgenţă este în dezacord cu părerea celor implicaţi şi a opiniei publice.  Această ordonaţă este o "intruziune brutală a politicii în viaţa culturală", citează "Variety" grupul numeros, din care face parte şi Cristian Mungiu, care a semnat o petiţie pentru ca această ordonanţă să fie anulată. Aceeaşi publicaţie remarcă faptul că ICR era sub autoritatea preşedinţiei, dar "a fost independent şi nepartizan ani de zile". Oamenii din breaslă susţin conducerea ICR Edward Foster, poet, critic şi fondator al editurii Talisman House, îşi exprimă şi el îngrijorarea cu privire la aceste schimbări printr-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului şi Senatului. "Institutul Cultural Român, în forma actuală, a fost foarte eficient în a promova România şi cultura ţării în toată lumea", spune el. Dă ca exemplu publicarea a două antologii de poezii, dar şi a romanului "Chira Chiralina" în limba engleză de către editura a cărui preşedinte este. "Este prima traducere realizată şi publicată în engleză din ultimii 75 de ani", remarcă el.  "Au ajuns zvonuri la noi că s-ar lua în considerare schimbarea organizării institutului. Sper că aceste zvonuri sunt false. Munca depusă de institut şi efectele ei au fost critice pentru a menţine locul României printre liderii culturali ai lumii", mai spune scriitorul. Realizări cu un buget mic Alissa Simon, reprezentant al Festivalului de Film de la Palm Springs, este chiar vehementă când cere ca ICR să rămână în formula în care era până la ordonaţa de urgenţă. "Vă rog să recunoaşteţi munca excelentă, eficientă pe care a făcut-o ICR şi să lăsaţi misiunea, independenţa şi tutela aşa cum sunt ele acum". Tot ea spune în scrisoarea deschisă că ICR a reuşit să se remarce în ciuda faptului că a avut un buget cu mult mai mic decât alte institute şi asta se datorază soluţiilor inovatoare implementate de conducerea din timpul lui Horia Roman Patapievici. Citiţi şi:

  • Patapievici denunţă politizarea ICR
  • Cineaştii se opun deciziei Guvernului Ponta de a lua ICR. "Ne aflăm în plină mineriadă" 
  • Guvernul Ponta şi-a ridicat în cap toată intelectualitatea română prin atacul la ICR. Sute de artişti contestă decizia
  • Patapievici, invitat la Parlament de PSD şi PNL, a refuzat să vină în absenţa presei
  • ICR răspunde informaţiilor eronate lansate de Puiu Haşotti

Ne puteți urmări și pe Google News