Evenimentul Zilei > International > O țară europeană a decretat stare de urgență! Angajații la stat vor fi vaccinați obligatoriu
O țară europeană a decretat stare de urgență! Angajații la stat vor fi vaccinați obligatoriu

O țară europeană a decretat stare de urgență! Angajații la stat vor fi vaccinați obligatoriu

Pandemia creată de coronavirus pare să își facă de cap în întreaga lume. După ce Italia a anunțat vaccinarea obligatorie a angajaților la stat până pe 15 noiembrie, iată că Letonia vine cu același scenariu sumbru. Din cauza ratei extrem de mare a infectărilor, autoritățile au decis să intre din nou în stare de urgență, timp de trei luni.

Letonia este una dintre statele cu cele mai scăzute niveluri de vaccinare ale populației din Uniunea Europeană. Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este în creștere, iar luni s-a atins o cotă alarmantă. Tocmai din acest motiv, autoritățile letone au decis să impună starea de urgență timp de trei luni, iar măsurile radicale nu se opresc aici. Se pare că vor urma modelul Italiei, obligând angajații de la stat să se vaccineze până pe 15 noiembrie. Nu știm cum vor primi vestea cetățenii, însă este cunoscut faptul că marea majoritate a populației din Letonia este împotriva vaccinului.

Țara cu 1,9 milioane de locuitori se află într-o stare extrem de gravă, autoritățile anunțând o creștere alarmantă a infectărilor. Zilnic, numărul de contaminări depășește o mie, nivelul de răspândire actual fiind mult mai mare decât cel de la începutul anului. Pentru a ține în frâu această situație, masca sanitară a devenit obligatorie în toate spațiile închise, destinate publicului larg. O altă lovitură este legată de obligativitatea vaccinării. Letonia se află pe ultimele locuri din UE în ceea ce privește persoanele vaccinate, iar autoritățile au decis să pună puțină presiune. Până pe 15 noiembrie, toți angajații din sectorul de stat trebuie să fie vaccinați.

Persoanele care refuză în continuare vaccinarea nu vor avea acces nici măcar în supermarketuri, iar în weekend vor rămâne deschise doar magazinele considerate esențiale. Toți cetățenii și angajatorii letoni sunt încurajați să-și mute activitatea în regim de telemuncă, acolo unde este posibil acest lucru.

„Vă rog să evitaţi adunările, să nu faceţi vizite şi să reduceţi contactele”, a scris premierul Krisjanis Karins pe Twitter.

Spitalele din Letonia sunt pline! Pacienții care nu prezintă probleme grave, sunt trimiși acasă

Așa cum spuneam și mai sus, situația provocată de COVID-19 este din ce în ce mai rea. Cadrele medicale letone susțin că nu mai pot face față situației, spitalele fiind pline de persoane infectate. În cadrul unei conferințe de presă, Karlis Racenis, președintele unei asociații de tineri medici, a declarat faptul că sunt nevoiți să aleagă pacienții. Cei care nu prezintă forme grave de boală, sunt trimiși acasă.

„Suntem obligaţi să refuzăm alţi pacienţi cu diagnostice care nu le pun viaţa în pericol. Echipajele medicale de urgenţă nu pot răspunde la toate apelurile”, a declarat Karlis Racenis  în cadrul unei conferințe de presă.

În topul țărilor cu cea mai mică rată de vaccinare se numără România, Bulgaria și Letonia, care are în prezent doar 48% din populație vaccinată. Obligând populația să se imunizeze, autoritățile letone speră ca rata să fie una mai ridicată, iar cazurile de infectare să scadă de la o zi la alta.