Evenimentul Zilei > Economie > O țară africană vrea cereale românești. Ni se cer cantități uriașe, s-a semnat deja un protocol
O țară africană vrea cereale românești. Ni se cer cantități uriașe, s-a semnat deja un protocol

O țară africană vrea cereale românești. Ni se cer cantități uriașe, s-a semnat deja un protocol

Ministrul Adrian Oros l-a primit luni, 20 septembrie, la sediul MADR pe M'zinga Birihanze Desire, Ministrul agriculturii din Republica Democrată Congo.

Ministrul Adrian Oros l-a asigurat pe omologul său de dorinţa sa de a colabora în beneficiul fermierilor din cele două ţări, subliniind totodată importanţa continuării relaţiilor tradiţionale de prietenie şi colaborare dintre România şi Congo, care datează din 1966, precum şi consolidarea acestora, conform noilor tendinţe şi provocări.

Principalele produse agroalimentare exportate de România în R.D. Congo în trecut sunt reprezentate de grâu şi carne.  În acest context, au fost prezentate produse cu potenţial la export, întrucât partea congoleză şi-a manifestat interesul de a importa din România cantităţi importante de cereale, dar scopul principal al vizitei îl constituie identificarea unor produse agroalimentare ce se pot regăsi pe piaţa congoleză.

„Ministrul Agriculturii din Congo face eforturi pentru dezvoltarea unei politici agricole adresată tuturor actorilor implicaţi, sub orice formă, de la producţie la consum, trecând prin procesare, certificare ecologică, cercetare şi comercializare. În egală măsură, partea congoleză doreşte realizarea unei strategii de dezvoltare a schimburilor comerciale, identificare pieţe şi furnizori.”, au transmis reprezentanţii MADR.

Ministrul Adrian Oros a precizat că priorităţile strategice ale ministrului Agriculturii din Congo se suprapun în parte peste priorităţile agriculturii româneşti: crearea de lanţuri valorice, de lanţuri scurte alimentare, gestionarea apei.  „O colaborare în acest sens, la nivel de schimb de bune practici în agricultură ar fi de un real folos ambelor ţări.”, transmite sursa citată.

La finalul discuţiilor, cei doi miniştri omologi au semnat Protocolul de colaborare în domeniul fitosanitar, având în vedere interesul manifestat de partea congoleză pentru importul de cereale din România.  În urma semnării acestui protocol, cele două ţări vor realiza schimburi de bune practice şi de experienţă, precum şi cooperare şi cercetare comune în domeniul protecţiei plantelor şi al carantinei fitosanitare.