Evenimentul Zilei > Horoscop > O stea față de care gigantica Betelgeuse este doar o pitică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
O stea față de care gigantica Betelgeuse este doar o pitică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

O stea față de care gigantica Betelgeuse este doar o pitică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

E greu să continui munca, greu să te motivezi. Parcă nu meriţi ceea ce se întâmplă, tensiunea din jur! Personalitatea ta solară, imperială, ar dori ca toată lumea să fie sănătoasă, veselă şi... bogată!

10 martie 2021

 

O stea față de care gigantica Betelgeuse este doar o pitică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 10 martie s-au născut Sharon Stone, Sarita Montiel, Neneh Cherry, Chuck Norris, Boris Vian, Pablo de Sarasate, Tamara Karsavina, Arthur Honegger, Osama bin Laden, Arta Florescu, Nicu Gingă, Traian Lalescu, Petre Dulfu.

Pe 10 martie sunt Sfinţii Codrat, Ciprian, Dionisie şi cei împreună cu ei. Nimic în ”Kalendar”.

Astăzi, pe 10 martie, este ziua de naştere a lui Chuck Norris. Împlineşte 81 de ani, să-i spunem, neapărat, “La Mulţi Ani”! Citiți, neapărat https://evz.ro/chuck-norris-implineste-80-de-ani-si-nu-i-este-frica-de-gripa-chinezeasca-horoscopul-lui-dom-profesor.html. Altfel, puteți avea de suferit!

 

Vă amintiți de perioada sfârșitul anului 2019, când celebra stea roșie Betelgeuse a început brusc și misterios să se estompeze în strălucire? Astronomii au sărit imediat că o să explodeze. Nu a explodat!

Astronomii studiază în prezent o stea similară – VY Canis Majoris, una dintre cele mai mari și mai strălucitoare stele din galaxia noastră. Ei au comentat că „… se comportă mult ca Betelgeuse pe steroizi”.

VY Canis Majoris – se poate observa în constelația Canis Major,   Cățelul Mare – este una dintre cele mai mari stele cunoscute. Sirius, cea mai strălucitoare stea din cerul nostru, se află și ea în această constelație. Este o hipergigantă roșie, atât de mare, încât face ca faimoasa stea uriașă Betelgeuse să pară o pitică, prin comparație. Dacă s-ar înlocui soarele cu VY Canis Majoris, straturile sale exterioare s-ar extinde dincolo de orbita celei de-a cincea planete, Jupiter.

VY Canis Majoris este departe, la aproximativ 3.900 de ani lumină, deci ni se pare doar o stea slabă (cu telescoape), chiar dacă este de fapt la fel de strălucitoare ca 300.000 de sori ca Soarele nostru. Astronomii au studiat această stea, deoarece – la fel ca Betelgeuse la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020 – s-a estompat în luminozitate. Cu toate acestea, VY Canis Majoris a scăzut în luminozitate treptat, în ultimele două secole, de când se observă cu telescoapele.

La 4 martie 2021, astronomii care foloseau telescopul spațial Hubble au spus că cred că știu de ce. Ei au afirmat că această stea îmbătrânită elimină nori imenși de gaze, formând praf care blochează treptat, din ce în ce mai mult, lumina stelei. Unul dintre cercetători a comentat:

”VY Canis Majoris se comportă mult ca Betelgeuse pe steroizi.”

Cercetatorii au publicat concluziile lor în Astronomical Journal .

Diminuarea luminozității amintește de Betelgeuse, o stea roșie supergigantă, care s-a estompat brusc și dramatic la sfârșitul anului 2019 și începutul anul trecut, dar apoi și-a recuperat complet strălucirea de odinioară. Diminuarea luminozității a dus la speculații că Betelgeuse ar putea exploda în curând într-o supernovă ! Desigur, Betelgeuse nu a explodat.

Potrivit astrofizicianului  Roberta Humphreys de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis – care a condus noul studiu – estomparea VY Canis Majoris este probabil similară cu cea a Betelgeuse, dar la o scară mult mai mare. Perioadele de estompare pe VY Canis Majoris sunt mult mai lungi, iar steaua se estompează mai dramatic. Atenuarea se datorează creșterii cantităților de praf care blochează, din ce în ce mai mult, lumina de la stea.

Oamenii de știință cred că există procese similare care creează praful în jurul ambelor stele, dar că fluxurile mult mai mari formează cantități mai substanțiale de praf în jurul VY Canis Majoris. Humphreys a comentat:

Această stea este absolut uimitoare. Este una dintre cele mai mari stele despre care știm, un supergigant roșu foarte evoluat. A avut multiple erupții uriașe.”

Deci, cum fac aceste stele – Betelgeuse și VY Canis Major – să provoace acești nori uriași de praf, care le ascunde luminozitatea?

Se crede că expulzează o parte din masă prin erupții uriașe de plasă, gaze extrem de fierbinți, asemănătoare cu erupțiile solare care se văd buclând uneori la soarele nostru. Arcurile din VY Canis Major – o stea mult mai mare decât soarele nostru – sunt, de asemenea, mult, mult mai mari. O altă diferență este că erupțiile de plasmă par să nu fie atașate fizic de stea. În schimb, par să fie aruncate din stea, după care se îndepărtează de ea. Anterior, Humphreys și echipa ei au calculat că erupțiile de plasmă au fost expulzate de stea în episoade periodice variind de la câteva zeci de ani în urmă, în ultimele două sute de ani.

Soarele nostru se comportă într-un mod similar cu VY Canis Majoris, deși la o scară mai mică.

Noile observații Hubble arată structuri suplimentare, cum ar fi noduri de gaz fierbinte, considerate a fi mai vechi de 100 de ani. S-a dovedit că momentul formării unora dintre aceste trăsături a coincis cu observațiile din secolele al XIX-lea și al XX-lea care au arătat că VY Canis Majoris s-a estompat la aproximativ o șesime din luminozitatea sa obișnuită.

Acesta este motivul pentru care VY Canis Major – cândva o stea observabilă cu ochiul liber – nu mai poate fi văzută. În timpul nostru, aveți nevoie de un telescop pentru a o observa.

Este greu de înțeles cât de imensă este o stea roșie hiperigantă ca VY Canis Majoris. Masele doar unor mici noduri de gaz de pe VY Canis Majoris sunt de peste două ori mai mari decât Jupiter, de exemplu. Steaua în sine are o rază uimitoare de 1.420 de ori mai mare decât a Soarelui nostru. Betelgeuse este, de asemenea, mult mai mare decât Soarele nostru, totuși VY Canis Majoris este atât de imensă încât expulzează de 100 de ori mai multă masă decât Betelgeuse. După cum a remarcat Humphreys:

”Este uimitor ca steaua să o poată face. Originea acestor episoade cu pierderi de masă atât în ​​VY Canis Majoris, cât și în Betelgeuse este probabil cauzată de activitatea de suprafață pe scară largă, celule convective mari ca pe soare. Dar pe VY Canis Majoris, celulele pot fi la fel de mari ca întregul soare sau mai mari.

Acest lucru este probabil mai frecvent la supergigantele roșii decât credeau oamenii de știință, iar VY Canis Majoris este un exemplu extrem. Poate fi chiar mecanismul principal care determină pierderea masei, care a fost întotdeauna un pic misterios pentru super-gigantele roșii.”

Stele uriașe precum VY Canis Majoris nu trăiesc atâta timp cât stelele mai puțin masive ca Soarele nostru. Soarele nostru are deja patru miliarde și jumătate de ani și este considerat de vârstă mijlocie. VY Canis Majoris are mai puțin de 10 milioane de ani și este considerat a fi în „bătrânețe”.

Faza hipergigantă roșie a unei stele ca aceasta se estimează că va dura între 100.000 și 500.000 de ani. VY Canis Major se crede că va exploda ca supernovă în următorii 100.000 de ani. Dacă explodează, vom vedea că se luminează considerabil, chiar dacă este la o anumită distanță de noi. Distanța sa (3.900 de ani lumină) este mai mare decât cea a Betelgeuse, care este la doar aproximativ 640 de ani lumină distanță.

În timp ce oamenii de știință cred în general că VY Canis Majoris va exploda în cele din urmă într-o supernovă, există, de asemenea, șansa ca aceasta să se transforme direct într-o gaură neagră, sărind peste etapa supernova.

Va fi interesant să vedem cât de slabă va ajunge steaua în anii următori!

S-a discutat despre acest lucru pe ”Dimineața Astronomilor”. Din punct de vedere astrologic nu are o nicio semnificație. O stea, dintre multele miliarde, care strălucește mai puțin. Pentru astrologie contează Soarele, Luna și planetele din sistemul solar. Și geometriile care se stabilesc între ele. Bun, când apare o novă sau o supernovă, foarte, foarte rar, se leagă, de obicei, de un eveniment excepțional.

 

Am spus de multe ori că astronomia este o arheologie a spațiului. Acum vedem ce s-a întâmplat cu VY Canis Majoris, acum 3.900 de ani. Poate că a explodat de mult, în timp real, numai bunul Dumnezeu știe. Este vorba de viteza luminii. De exemplu noi vedem răsăritul Soarelui la 8 minute și 20 de secunde de când acesta a avut loc. Atâta, în medie, îi trebuie luminii Soarelui să ajungă pe Pământ. Aceste probleme de dinamică spațială sunt inexistente în astrologie. Astrologia operează cu o hartă a spațiului, în două dimensiuni, la un moment dat, la un anumit timp pământesc.

Repet, am spus mai demult că ”Dimineața Astrologilor” s-a transformat în ”Dimineața Astronomilor” în primul rând din cauza afluxului mare de oameni de știință, astronomi rămași fără slujbă din cauza distopiei sanitare. Care s-au ”astrologit” ca să mănânce și ei o pâine, în țara lor. Nu mă supăr, este loc pentru toată lumea, discuțiile din cameră au câștigat în calitate.

Unii dintre ei s-au molipsit de la mine, când ies din cameră spun că o să ne vedem mâine, pentru că este, în definitiv o altă zi!

 

HOROSCOP     10 martie   2021

 

BERBEC    Ai mai multe probleme de rezolvat şi te izbeşti de nesimţirea statului online. Cere un sfat competent, complet, ca să nu pierzi inutil timpul! Nu te speria, conjunctura ţine numai astăzi, mâine eşti ca nou şi poţi să-ţi pierzi timpul cu graţie la completat formulare inutile pe net – poate şi cu mai mult noroc. Şi nici nu influenţează toată zodia că doar nu suntem roboţi programaţi de stele. Putin umor si haz de necaz nu strică, de fapt este o terapie absolut obligatorie, acum, în distopia sanitară, cand singura certitudine este lipsa certitudinii.

TAUR   În ceea ce priveşte activitatea ta, ai multe lucruri nerezolvate şi proiecte amânate, dar astăzi ai şansa să mai rezolvi câte ceva. Totuşi, nu pierde timpul, nu amesteca plăcutul cu utilul! Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia. Atenţie la regimul haotic climatic şi la condusul maşinii. Relaxează-te, fii calm, dar fii şi atent, în acelaşi timp!

GEMENI    Ai ceva de rezolvat la serviciu, o îmbunătăţire, o idee nouă. Abordează situaţia sistematic. Ceea ce este important este să reuşeşti, dar nu cu orice preţ, scopul nu scuză mijloacele! Cu toate că este o zi fastă, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când discuti, negociezi şi mai ales în convorbirile la telefon! Odihneşte-te mai mult şi evită discuţiile în contradictoriu, mai ales astăzi, când un vechi prieten te poate decepţiona – nu-i lăsa şansa să se facă de râs !

RAC   Astăzi eşti plăcut surprins de sprijinul celor din jur, al anturajului! Mai toţi colegii răspund „prezent!” la apelul tău pentru rezolvarea unor probleme, nu prea plăcute, la serviciu. Posibile discuţii aprinse, până la urmă pentru probleme minore. În această perioadă nu prea este bine să călătoreşti pe distanţe lungi. Este şi o perioadă mai deosebită în care ai fel de fel de idei trăsnite şi de păreri ciudate. Despre lume, femei, bărbaţi şi altele, multe la număr – imaginaţia ta, volumică aş putea spune, nu îţi dă pace. Este un dar, dar şi un blestem! Dă curs inspiraţiei, creaţiei şi nu te lua după corbii croncănitori de veşti rele.

LEU    E greu să continui munca, greu să te motivezi. Parcă nu meriţi ceea ce se întâmplă, tensiunea din jur! Personalitatea ta solară, imperială, ar dori ca toată lumea să fie sănătoasă, veselă şi… bogată! Concentrează-te asupra lucrurilor importante în cursul prânzului. Nu încerca să-ţi impui cu orice preţ punctul de vedere ci determină prin ajustări succesive ca partenerii de discuţie să fie de accord cu tine. Temperează-ţi partenerii de viaţă prea focoşi. O zi cu situații amestecate, evită confuziile şi interpretările greşite. Fii foarte precis şi direct, atît în comunicare cât, şi mai ales, în analiză şi sinteză.

FECIOARĂ   Astăzi – cam susceptibil, prea nervos, prea obosit. Nici nu e greu să ajungi aşa în lumea asta conflictuală şi nebună, a distopiei sanitare. Dar, lângă tine sunt şi oameni de calitate, caută-i, ei nu ies în evidenţă. Stai si configureaza – „jocurile” nu au fost facute, sau nu sunt jocuri! Stelele spun ca ar fi o perioada buna de noi aliante si noi jocuri. Nu risca, sau riscă fără risc! Oricum, păstrezi status quo, dar nimic nu mai este cum a fost, iar ceea ce se va intampla nu este chiar exact cum doreai. Ai vesti, sau macar promisiuni, ca incep sa-ti intre ceva bani in buzunar. Poti incepe schimbarile pe care le ai de mult in minte.

BALANŢĂ   O veste primita azi te fac să speri intr-o posibilă îmbunătăţirea a situaţiei sentimentale, dar nu te grăbi! Poţi să întâlneşti persoane cu interese obscure. Mai aşteaptă, mai ia informaţii! O mulţime de persoane vin la tine cu mâna întinsă, sau primeşti facturi cât cuprinde, arată aspectele lui Mercur şi Jupiter.  Unele în mod justificat, altele nu! Se profileaza pierderea acea de bani care este ca sabia lui Damocles. Dar cine mai ştie astăzi legenda sabiei?! Asa ca poţi, cu abilitate şi curaj, să te delimitezi de pierdere. Amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sentimentală, sau  decizie majoră.

SCORPION   De obicei, nu acorzi uşor încrederea ta. Astăzi faci o excepţie, dar stelele spun că nu o să regreţi, ai o intuiţie bună! Discuţii în contradictoriu, dar nu ridica tonul, fii logic, calm! Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie. Evită spaţiile largi cu prea mult curent şi locurile aglomerate. Nu călători pe întuneric, sfat general valabil! Continuă aspectul de zilele trecute: „o hotărâre de mai demult nu se dovedeşte cea mai potrivită” şi încerci să găseşti acum soluţii care să-ţi convină şi să rezolve situaţia, lăsată – după cum arată planetele colective Neptun, Pluton şi Uranus – în suspensie, sau cu o rezolvare parţială temporară.

SĂGETATOR   Depărtează-te, fereşte-te de persoanele agresive care caută scandal! Te enervezi, pierzi timpul inutil, genul acesta de indivizi nu pot fi făcuţi să gândească raţional. Totuşi, o veste bună! Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Trebuie sa te intorci la radacini, in trecut – spune horoscopul tau – ca sa gasesti explicatii si solutii pentru prezent. Esti si intr-o perioada usor vulnerabila, atentie la izbucnirile emotionale si la regimul alimentar. Sanatatea este binisor aspectata, evita persoanele care sunt evident “racite”, la propriu şi figurat.

CAPRICORN   Azi dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut în anturaj. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, respectă-te şi încearcă să nu împrumuţi bani sau obiecte! Afacerile personale sunt foarte bine aspectate, mai ales pe seară. Cu toate că cineva aşteaptă un răspuns, nu trebuie să te grăbeşti. Astrele favorizează noile idei, emise fie că le foloseşti pentru disimulare, fie că doreşti să se îndeplinească. Este bine sa-ti vezi de treburile tale, fara prea multe proiecte de viitor si cheltuilei insemnate. Ofera-ti prilejuri de multumire si satisfactie. Odihneste-te mai mult si respiră aer curat, fără fum de ţigară.

VARSATOR   De dimineaţă încerci să deschizi mai multe piste, subiecte, direcţii, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii tale, deci, o zi densă, mai ales prin aglomerarea lucrurilor urgente de făcut! Astăzi este o zi în care trebuie să te hotărăşti. O decizie se impune şi timpul a început să vină. Nu este nici o grabă, configuraţia care te avantajează în luarea unor decizii înţelepte şi profitabile se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, până pe la jumătatea lui martie. Dar trebuie să te gândeşti la deciziile pe care trebuie să le iei şi la modul în care acestea trebuie să prindă viaţă.

PESTI  Îţi place să ajungi în centrul atenţiei, să primeşti dovezi de admiraţie şi felicitări. Ziua ta? Aşa îţi întăreşti încrederea în forţele proprii şi socializezi! Laudă şi tu pe cei din jur! Sunt o serie de evenimente, însă, provocate de Mercur, din Vărsător, care până la urmă au o latură comică şi o mare doză de neprevăzut. Singurele influenţe negative sunt date de Saturn, conjunctură  care provoacă întârzieri şi neînţelegeri. Dedică ziua, sau măcar seara, celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor  apropiaţi.  Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi pot aduce dividente plăcute în viitor.