O sinucidere „convenabilă” adâncește misterul celei mai mari spălări de bani din Europa

O sinucidere „convenabilă” adâncește misterul celei mai mari spălări de bani din Europa

După misterioasa „sinucidere” a miliardarului- pedofil Jeffrey Epstein, un alt individ implicat în afaceri dubioase la nivel gigantic iese „la timp” din scenă.

Dacă în ceea ce-l privește pe Epstein, principalii beneficiari ai „sinuciderii” sunt tovarășii săi de distracții cu minore din elita anglo-americană (există voci care îi acuză pe prințul Andrew din familia regală britanică și pe fostul președinte american Bill Clinton), moartea danezului Aivar Rehe pare să le convină de minune oligarhilor ruși și partenerilor lor din Europa. Potrivit Eesti Rahvusringhääling (postul public de radio și televiziune din Estonia), dispariția lui Aivar Rehe a fost anunțată în urmă cu câteva zile.

Imediat s-au demarat cercetări amănunțite, având în vedere că bărbatul ocupase o funcție executivă în conducerea filialei estoniene a Danske Bank între 2006 și 2015, cu alte cuvinte în perioada în care prin banca respectivă se presupune că s-au spălat, mare atenție, nu mai puțin de 200 de miliarde de euro. Cercetările migăloase ale poliției au dat roade, iar temerile s-au confirmat. A doua zi, la ora 21.30, trupul neînsuflețit al lui Aivar Rehe a fost descoperit într-o pădure din apropierea capitalei estoniene, la numai câteva sute de metri de casa în care locuia.

Poliția anunțase, încă înainte de a fi descoperit cadavrul, că Rehe este extrem de instabil din punct de vedere psihic și prezintă risc de sinucidere. Oamenii legii nu au precizat, însă, de ce nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru a-l împiedica pe bancher să-și ia viața, dacă nu din „umanism”, măcar din nevoia de a afla adevărul despre cea mai mare spălare de bani din istoria țării  și a  Europei... La fel ca în celebrul caz Epstein, multă lume poate răsufla liniștită ca urmare a morții lui Rehe. Cu toate astea, mass media pare să fi acceptat fără probleme varianta oficială, care vorbește de o sinucidere.

Filiala din Estonia a Danske Bank se află în centrul uneia dintre cele mai mari scandaluri de spălare de bani din istoria Europei. E vorba de 200 de miliarde de euro (220 de miliarde de dolari). Banii de proveniență suspectă, au curs din Rusia, Moldova și Azerbaidjan spre Europa vreme de aproximativ un deceniu. Ca să vă faceți o idee despre amploarea afacerii, trebuie să știți că suma transferată este de 10 ori cât PIB-ul Estoniei. Scandalul a dus la o investigație penală în filiala din Estonia a Danske Bank, dar au fost luați la întrebări și manageri din Europa și SUA ai băncii. Procurorii au declarat, însă, ziariștilor de la Eesti Rahvusringhääling că Rehe nu era printre cei zece foști angajați ai băncii care sunt suspecți în anchetă. Procurorii i-au pus deja sub acuzare pe fostul director executiv Thomas Borgen și pe fostul director financiar al băncii Henrik Ramlau-Hansen.

La începutul acestui an, într-un interviu, Rehe a declarat că toate instrumentele interne erau în funcțiune în bancă pentru a descuraja spălarea banilor și a rugat publicul să aștepte rezultatul investigației înainte de a trage orice concluzii. El a mai spus că legile anti-spălare de bani de atunci erau „diferite în mod semnificativ” de cele din 2019. Să fie acest interviu la originea deprimării lui Rehe? Sau care ar putea fi motivul tendințelor sale suicidare, în condițiile în care nu era acuzat de nimic? Sunt întrebări la care procurorii ar trebui să găsească un răspuns. În opinia mea, o pistă ar trebui verificată. Potrivit Wikipedia, în 2013, primele semnale de alarmă au dezvăluit că sucursala Danske Bank din Tallinn se ocupa cu bună știință de fonduri ale familiei președintelui rus Vladimir Putin (e vorba de vărul său Igor Putin) și ale serviciului de securitate rus (FSB)”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News