Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2022. Milioane de români așteaptă acest răspuns
- Sabina Popescu
- 10 noiembrie 2021, 06:42
„O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat, şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie”, a anunțat ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, oferind, însă, asigurări că veniturile vârstnicilor vor fi indexate de la data de 1 ianuarie 2022. Liberala a vorbit și despre procentul cu care va avea loc majorarea pensiilor.
Raluca Turcan a transmis, marți, 9 noiembrie, că pensiile urmează să fie indexate de la data de 1 ianuarie. Procesul nu este aplicabil de la sfârșitul anului 2021, a transmis ministrul demis al Muncii. Este „imposibil de realizat. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a transmis liberala.
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2022
Majorarea veniturilor vârstnicilor va avea loc cu cel puțin 6% și până într-un procent de 12%, potrivit informațiilor comunicate de oficialul liberal. „Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie.
Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da? Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie.
Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a spus Raluca Turcan într-o intervenție televizată la Profit.ro.
Majorarea alocațiilor nu pare a fi posibilă
În altă ordine de idei, ministrul demis al Muncii a transmis, în legătură cu creșterea alocațiilor pentru copii, că nu știe „dacă putem acoperi bugetar această majorare cu 40%”, însă și-ar dori să fie posibilă.
În declarațiile sale, ministrul interimar al Muncii susține că cetățenii români au nevoie de promisiuni sustenabile, însă este absolut necesar și menținerea unui echilibru bugetar. Ea a mărturisit faptul că, în prezent, aproximativ 133 de miliarde de lei pe an sunt alocați către pensii, alocații, șomaj și asistență socială.
„Oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea creșterii prețurilor este majoră, dar trebuie să păstrăm echilibrul bugetar, investițiile și perspectiva de creștere economică , pentru că acestea reprezintă real baza creșterii veniturilor. Acum alocăm în total doar pentru pensii, alocații, asistență socială și șomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii și asistență socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum.
De unde am putea aloca acești bani? Din investiții? Am arunca în aer singurul motor real de creștere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor. Și din investiții publice consistente! Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri”, a transmis, anterior, Raluca Turcan.