Evenimentul Zilei > Actualitate > O rachetă antigrindină s-a prăbușit în curtea unei case din Vrancea. Un bărbat și fiul său la un pas să fie loviți. Video
O rachetă antigrindină s-a prăbușit în curtea unei case din Vrancea. Un bărbat și fiul său la un pas să fie loviți. Video

O rachetă antigrindină s-a prăbușit în curtea unei case din Vrancea. Un bărbat și fiul său la un pas să fie loviți. Video

„Am crezut că îmi arde casa". O rachetă antigrindină a căzut în curtea unor localnici din Vrancea.

O rachetă antigrindină a căzut în curtea unor localnici din comuna vrânceană Bilieşti.

„Am crezut că îmi arde casa”, a spus proprietarul.
Șoc în comuna vrânceană Bilieşti: o rachetă antigrindină a căzut în faţa unei case iar proprietarul şi fiica lui erau să fie loviţi. Acum doi ani, oamenii au trecut prin aceleaşi momente de panică. Poliţia a fost imediat anunțată, iar reprezentanţii autorității naționale de combatere a căderilor de grindină au precizat că racheta era defectă.

Frații Chiriță din Biliești, Vrancea, sunt afectați pentru a doua oară  de o rachetă antigrindină. Dar nimeni nu le explică de ce ajung în astfel de situații șocante. Racheta s-a prăbuşit la mai puțin de doi metri de casă.

După incident, reprezentanții Poliției a cerut explicaţii personalului autorității naționale de combatere a căderilor de grindină. Li s-a spus că 22 de rachete au fost trase ieri din Vrancea pentru a alunga norii grei de pe cer.

În continuare, racheta care ajuns în comuna Bilieşti va fi supusă unei expertize aât de către Insemex Petroșani și de către producător, Electromecanica Ploiești. În funcţie de defecţiune, un întreg lot de rachete ar putea fi retras.

Acest lucru s-a întâmplat în 2018, când o rachetă antigrindină a căzut pe casa unui ieşean, transmite TVR.

Rachetele antigrindină sunt contestate

Racheta antigrindină este promovată de guvernanți drept o mare reușită. Chiar dacă poate părea o soluție eficientă, autoritățile se pare că nu au luat în calcul efectele adverse.

Astfel, fermierii care au parte de acest proiect îl privesc drept un blestem care s-a abătut asupra culturilor, susținând că este de vină pentru seceta extremă.

“Lucrez de 27 de ani în agricultură. Până în 2012-2013, aveam ploi constante. În momentul în care s-a înființat sistemul de rachete antigrindină, în zona noastră precipitațiile au scăzut foarte mult”, spune Constantin Duță, unul dintre fermierii care au simțit pe pielea lor “binefacerile” programului lăudat de autorități.