Fermierii din Prahova îi cer ministrul Agriculturii să îi scape de blestemul rachetelor antigrindină

Fermierii din Prahova îi cer ministrul Agriculturii să îi scape de blestemul rachetelor antigrindină

Racheta antigrindină este promovată de guvernanți drept o mare reușită. Chiar dacă poate părea o soluție eficientă, autoritățile se pare că nu au luat în calcul efectele adverse.

Astfel, fermierii care “beneficiază” de proiect îl privesc drept un blestem care s-a abătut asupra culturilor, susținând că este de vină pentru seceta extremă. “Lucrez de 27 de ani în agricultură. Până în 2012-2013, aveam ploi constante. În momentul în care s-a înființat sistemul de rachete antigrindină, în zona noastră precipitațiile au scăzut foarte mult”, spune Constantin Duță, unul dintre fermierii care au simțit pe pielea lor “binefacerile” programului lăudat de autorități. “În perioada în care lucram cu o tehnologie foarte simplă, cu o singură fertilizare în toamnă și una în primăvară, niciodată nu am avut producții mai mici de 5-6 tone la hectar la grâu și 10 tone la porumb. Acum, cu o tehnologie mult mai complexă, cu utilaje mult mai performante, abia facem 4-5 tone la grâu și 6-8 la porumb”, își continuă acesta argumentația.

Ploaia care nu mai vine

Același lucru l-au observat toți fermierii din zona de sud a județului Prahova, așa că au hotărât să se facă auziți. “Suntem complet nemulțumiți de efectele tragerilor cu rachete așa-zise antigrindină. După părerea noastră și din observațiile noastre îndepărtează ploile. Toate ploile care scapă de arcul carpatic sunt îndepărtate cu rachete antigrindină, astfel că nu mai ajung în zona de câmpie a județului Prahova”, a declarat Adrian Mocanu, președintele filialei Prahova a Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR). Prin urmare, fermierii au hotărât să inițieze acțiuni de protest prin care să atragă atenția atât autorităților locale și centrale, cât și celor europene, cu privire la modul în care statul român acționează împotriva intereselor propriilor cetățeni. Iar aici nu e vorba doar despre fermieri, ci despre asigurarea securității alimentare a României. Cu cât mai multe culturi sunt compromise, cu atât plutesc mai amenințători norii negri ai unei crize alimentare în această toamnă în România. Cert este că, acum, în al doisprezecelea ceas, după ce au prezentat dovezi clare cu privire la efectele programului, fermierii din Prahova se așteaptă ca Ministrul Agriculturii Adrian Oros să ia de urgență măsura închiderii stațiilor de lansare a rachetelor antigrindină.

Ne puteți urmări și pe Google News