O nouă tulpină Covid-10, descoperită în California. Ce spun cercetătorii
- Dragos Manea
- 12 februarie 2021, 22:24
Mai mulți cercetători au descoperit o nouă tulpină a virusului Covid-19, iar primele cazuri au fost depistate în California, SUA.
Mai mulți cercetători au descoperit o nouă tulpină a virusului Covid-19 în California, SUA.
Mai exact, o echipă internațională a depistat 44% din mostrele prelevate în luna ianuarie corespund cu noua mutație.
Noua tulpină a fost descoperită de curând în sudul Californiei.
Rezultatele anchetei epidemiologice au fost făcute publice abia vineri.
Revista Journal of the American Medical Association (JAMA) a publicat toate rezultatele anchetei.
Cercetătorii au observat că noile variante tind să devină predominante prin intermediul unui proces de selecţie evolutivă deocamdată nu prea bine cunoscut.
O nouă tulpină de Covid-19, descoperită în California
Oamenii de știință insistă că în rândul cetățenilor există o confuzie mare. Ei fac referire la utilizarea nedefinită din ultimele luni a termenilor „variantă”, „tulpină” sau „mutaţie”.
Terminologia se referă la replicarea virusului cu genom ARN care determină introducerea de mutaţii în întregul genom viral.
Ei au explicat și cum sunt create noile variante ale virusului. Cercetătorii au observat că doar când sunt selectate mutaţii specifice, sau un ansamblu de mutaţii, prin intermediul a numeroase runde de replicare virală, poate apărea o nouă variantă.
Când variaţia de secvenţiere produce un virus cu caracteristici fenotipice clar diferite, varianta se numeşte tulpină. Când, printr-o secvenţiere genetică şi o analiză filogenetică se detectează o nouă variantă ca ramură diferită în arborele filogenetic, atunci este vorba de o nouă linie de virusuri.
În cazul din California cercetătorii vorbesc despre „o variantă” a virusului SARS-CoV-2 .
Cercetătorii au semnalat că în faza iniţială a pandemiei au existat nivele scăzute de evoluţie genetică.
Ulterior tulpina originală a fost înlocuită în multe regiuni ale lumii cu noi variante care au demonstrat o mai mare eficienţă în replicarea virală la fiinţele umane.
Datele cunoscute până acum sugerează că vaccinurile actuale şi-ar putea conserva capacitatea de a preveni multe spitalizări şi decese, chiar şi în cazul unei reduceri a eficacităţii generale care ar putea interveni ca urmare a apariţiei noilor variante, arată Agerpres.