O nouă taxă pentru consumatorii de energie electrică. Românii sunt obligați să suporte noi cheltuieli pe lângă factură

O nouă taxă pentru consumatorii de energie electrică. Românii sunt obligați să suporte noi cheltuieli pe lângă factură Sursa foto: Dreamstime.com

Toţi consumatorii de energie electrică vor fi obligați să mai suporte, în mod individual, încă o taxă pe lângă factura lunară. Decizia aparține Guvernului şi vine într-un momente nepotrivit, în contextul în care preturile la electricitate şi gaze au crescut enorm.

Aşadar, toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte, în mod individual, cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului. Este decizia Guvernul prin ordonanță de urgență, iar costul montării unui astfel de contor este în jur 100 euro.

Farcturile la energie vor crește pentru toţi românii

Pentru că toți consumatorii sunt obligați să treacă pe contoare inteligente, iar costul instalării va fi suportat de către clienți. Potrivit Legii energiei și reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de ANRE, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER) la un maxim de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună) în rețeaua Distribuție Energie Oltenia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Termenul limită pentru contoare inteligente

Tuturor consumatorilor de nergie electrică trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028, „prin implementarea sistemelor de măsurare inteligentă pe scară largă exclusiv în condiții de eficiență a investițiilor”, se arată în Legea energiei.

„În principal, este o ordonanță tehnică, dar aș vrea să subliniez un punct foarte important care este prins în această ordonanță și sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care doresc să-și monteze energie regenerabilă, respectiv panouri fotovoltaice pentru autoconsum.

Prin această Directivă își pot monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum, pot deveni prosumatori, nu numai în locația aceea, unde este consumul, ci și în alte locații, dacă locația principală nu permite, urmând să se facă compensarea pe toate locațiile beneficiarului, pe toate locațiile prosumatorului, cu condiția să fie același furnizor și același distribuitor.

Un alt punct important ar fi din punct de vedere al contabilizării producției de energie regenerabilă, printr-o retehnologizare a unei capacități deja existente, prin creșterea capacității.

Diferența între capacitatea nouă creată și capacitatea veche este considerată ca o unitate nouă; practic, crește producția de energie regenerabilă și se contabilizează pe total țară suplimentar”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit profit.ro.