O nouă țară din Europa ia măsuri drastice pentru combaterea crizei energetice. Fără mașini pe străzi duminica, iar aerul condiționat va fi oferit cu porția

O nouă țară din Europa ia măsuri drastice pentru combaterea crizei energetice. Fără mașini pe străzi duminica, iar aerul condiționat va fi oferit cu porția Sursă: Francesco Alessi | Dreamstime.com

Criza energetică a afectat statele europene după invazia Rusiei în Ucraina. Liderii europeni caută soluții pentru a renunța la dependența de energia rusească. După Italia și Spania, Grecia ia primele măsuri pentru a face economie. Executivul elen a anunțat mai multe măsuri, printre care „porționarea” aerului condiționat pe perioada verii și interzicerea circulației autoturismelor în zilele de duminică.

Grecia urmează modelul Italiei și Spaniei și anunță măsuri de economisire a energiei electrice. Ministrul Mediului, Kostas Skrekas, a vorbit luni despre deciziile luate de executivul elen, precizând că, în curând, va fi anunțat un plan național de economisire.

Totuși, primele măsuri au început să fie anunțate, printre acestea fiind și reducerea numărului de aparate de aer condiționat din sectorul public. Oficialul a precizat că în vara lui 2021, cererea de energie electrică a atins un prag record din cauza caniculei.

"Împreună cu miniștrii responsabili, Theodoros Skylakakis și Makis Voridis, planificăm o serie de măsuri și acțiuni care să permită sectorului public să economisească energie. Pentru că anul trecut cu canicula am ajuns la o cerere record, aparatul de aer condiționat dacă îl reglăm la 26 de grade obținem cel mai bun rezultat în ceea ce privește calitatea aerului și economia de energie", a spus ministrul Mediului, Kostas Skrekas, vorbind pentru SKAI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grecia ia măsuri radicale pentru reducerea consumului de energie electrică

În cadrul întâlnirii cu președintele Consiliului Europei, premierul grec a susținut că vor urma modelul spaniol, care include teleworking pentru funcționarii publici de trei ori pe săptămână. De asemenea, vor fi oferite și stimulente pentru favorizarea utilizării mijloacelor de transport în comun, pentru a combate criza energetică.

În ceea ce privește circulația, vor fi modificări și cu privire la limita de viteză pe autostradă, aceasta fiind redusă. În orașe și sate, duminica va fi interzis circulația cu autovehiculul. Executivul elen își propune să convingă cetățenii să renunțe la cursele interne cu avionul, în favoarea trenurilor.

Deși nu a fost anunțat încă planul național de economisire a energiei oficial, premierul elen a oferit o serie de detalii care arată faptul că este posibil ca statul să recomande sistemul teleworking pentru angajații din sectorul public, măsură aplicată deja în Italia și Spania.

Guvernul speră ca toate aceste măsuri să aducă facturi mai mici la energie și vor fi de folos pentru a reduce dependența UE de energia rusă.

"Pentru că toată lumea trebuie să susțină acest efort colectiv, vom prezenta și un plan cuprinzător de economisire a energiei. Pentru că mai avem încă un drum lung de parcurs în această direcție, fie că vorbim de clădiri publice sau de locuințe private.

Prin mici schimbări în comportamentul nostru putem economisi energie, putem economisi bani și putem facilita efortul țării de a-și reduce amprenta energetică globală. Acestea sunt politici care nu pot fi decât benefice, iar guvernul se va asigura că un plan concret și coerent pentru implementarea lor va fi prezentat foarte curând", a precizat premierul elen.