Evenimentul ZileiEconomieAnunțul momentului. Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile din România. Adrian Câciu: „Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”

Anunțul momentului. Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile din România. Adrian Câciu: „Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”

Anunțul momentului. Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile din România. Adrian Câciu: „Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că nu se pune problema de înghețare a pensiilor sau a salariilor. Oficialul a mai precizat că foarte mulți români depind de bugetul de stat.

După ce s-a auzit că pensiile și salariile ar putea fi înghețate, Adrian Câciu a declarat că această variantă nici măcar nu este luată în considerare, în contextul reducerii cu 10% a cheltuielilor publice cu bunuri și servicii, în vederea asigurării fondurilor pentru programul Sprijin pentru România.

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile?

„Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri și servicii în acest an complicat”, a spus ministrul Finanțelor la finalul ședinței de Guvern. „Nu uitați că 10 milioane de persoane depind de bugetul de stat”.

Ministrul Finanțelor a recunoscut că „trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”, dar că investițiile, asistența socială, pensiile sau salariile nu vor fi afectate. Adrian Câciu a anunțat o majorare a veniturilor la buget și o creștere a absorbției fondurilor europene. Autoritățile vor face economii și în mai multe sectoare, cum ar fi subvențiile și transferurile.

Sursă: LCVA | Dreamstime.com

Cu toate astea, pachetul de sprijin nu va duce la creșterea inflației, potrivit ministrului. Câciu a declarat că pachetul va compensa creșterea prețurilor la alimentele de bază, dar și la energie, gaze sau carburanți.

Sprijin pentru România

Ministrul a precizat că angajările la stat vor fi înghețate din iulie. „Cea mai mare creștere de posturi bugetare a avut loc între septembrie și octombrie 2021, cu 30.000 de posturi. În acesst an avem o creștere de, cred, 1000 de posturi pe lună, la nivelul întregii administrații, locală și centrală, și vin după o serie de amânări a angajărilor la stat de câțiva ani. Nu are de unde să apare o creștere semnificativă a angajări”, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Coaliția de guvernare a hotărât luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Ajutorul vine cu amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii care se descurcă greu.


Accesează: