O nouă metodă de înșelătorie online. Imaginea unei celebre platforme este folosită pentru a păcăli potențialii investitori

O nouă metodă de înșelătorie online. Imaginea unei celebre platforme este folosită pentru a păcăli potențialii investitoriSursa foto: Dreamstime.com

Specialiștii în cibernetică au dezvăluit că o nouă metodă de înșelăciune a început să circule în mediul online. De data aceasta este folosită imaginea celebrei platforme ChatGPT, cu ajutorul căreia infractorii reușesc să atragă potențiali investitori.

Specialiștii în securitate informatică au avertizat cu privire la o nouă metodă de înșelăciune online. Totul începe cu un mail, în conținutul căruia se află un link „periculos”. Cu ajutorul acestuia, victima este direcționată către o versiune fictivă a platformei ChatGPT. Aici, oamenilor le sunt prezentate diverse oportunități financiare de până la 10.000 de dolari pe lună.

După accesarea linkului „periculos”, apare o serie de întrebări legate de veniturile actuale ale potențialei victime. Platforma care imită ChatGPT solicită verificarea faptului că răspunsurile provin de la o persoană reală, prin introducerea unei adrese de email și a unui număr de telefon valide.

La scurt timp după ce chestionarul a fost completat, un reprezentant contactează telefonic victima. Acesteia i se descriu mai multe modalități de câștig rapid prin criptomonede, petrol sau alte acțiuni internaționale. Investiția minimă în aceste afaceri este de 250 de euro.

Specialiștii în securitate cibernetică susțin că metodele de înșelătorie în mediul online s-au înmulțit și atrag atenția tuturor românilor. Companiile, instituțiile sau băncile nu trimit, în general, mail-uri prin care ne spun să ne investim banii. Mail-uri de la astfel de instituții sunt trimise doar în momentul în care clientul face o solicitare.

Imaginea ChatGPT, folosită pentru o nouă metodă de înșelăciune în online

Românii care primesc mesaje prin care li se promite un venit uriaș în urma investițiilor la burse sau cu croptomonede, trebuie să înțeleagă că la mijloc este vorba despre o tentativă de fraudă. Infractorii prinși, care încearcă să păcălească prin diverse metode, riscă ani grei de închisoare.

„Frauda informatică sau înșelăciunea duc la închisoare de cel puțin 8 ani, cu executare”, a declarat Adrian Cuculis, avocat, pentru antena3.ro.

Cei are doresc să investească sunt sfătuiți să intre pe aplicația oficială ChatGPT. Platforma a fost lansată în noiembrie 2022 și face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de OpenAI, un startup cu sediul în San Francisco. Popularitatea platformei a crescut destul de repede, prima săptămână înregistrând peste un milion de utilizatori.