O nouă meserie în România. Va fi plătită cu vouchere

O nouă meserie în România. Va fi plătită cu vouchere Carte de Muncă Sursa: Arhiva EVZ

Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, va reglementa o zonă în care activităţile se derulează, preponderant, în mod nefiscalizat şi necontrolat.

Reprezentanții ANAF au făcut precizări în ceea ce privește reglementarea activității de prestator casnic, anunțând cum se vor putea încasa voucherele de 15 lei.

Astfel, în România va intra în vigoare, începând de anul viitor, Legea prestatorului casnic (Legea nr 111/2022) - cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. Între prestator şi beneficiar se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice, potrivitAgerpres.

De menționat că utilizarea tichetului este restrânsă la prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt anunțate pe tichet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine are dreptul să primească aceste vouchere

Activitățile pentru care se pot acorda voucherele includ: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală, costul de tipărire şi de distribuire urmând să fie suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Legea stabileşte termeni ca activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătiţi cei care prestează aceste activităţi, respectiv prin tichete pentru activităţi casnice. De asemenea, reglementează mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziţiona tichetele de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Tichetele pot fi transformate în bani în 12 luni

Prestatorii vor putea transforma tichetele în bani, în maxim 12 luni de la data primirii acestora, la agenţii, la poştă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronica. Impozitele şi contribuţiile datorate de către prestatori vor fi reţinute la momentul preschimbării tichetelor în bani. Obligaţiile fiscale se plătesc de către agenţii, în numele prestatorilor casnici.

Prestatorii vor putea transforma tichetele în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agenţii, la poştă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică, iar impozitele şi contribuţiile datorate de către prestatori vor fi reţinute la momentul preschimbării tichetelor în bani. Obligaţiile fiscale se plătesc de către agenţii, în numele prestatorilor casnici.

Tratament fiscal favorabil

Printre avantajele oferite prestatorilor casnici, conform legii care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, se numără faptul că tichetele de activităţi casnice beneficiază de un tratament fiscal favorabil. Astfel prestatorii datorează doar impozit pe venit (10%) şi contribuţia la pensie (25%), iar ambele cote sunt aplicate la jumătate din valoarea tichetului.

Totodată, prestatorii casnici devin asiguraţi la sistemul de pensii, precum şi la sistemul de sănătate având dreptul la pachetul de servicii medicale de bază (chiar dacă nu plătesc şi contribuţia la sănătate) în anumite condiţii;

În plus, prestatorii casnici pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, aceste personae nefiind assimilate unora ce realizează venituri. Beneficiarii care vor cumpăra şi folosi, într-un an, cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice, vor primi de la stat, încă 75 de tichete, gratuite, ca stimulent. Acestea vor putea fi folosite în anul următor.

Un alt avantaj este acela că angajatorii pot acorda salariaţilor, sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit,tichete de activităţi casnice, suportând valoarea acestora. Pentru aceste beneficii, salariaţii vor suporta doar impozit pe venit, nu şi contribuţii sociale. Angajatorii care au cumpărat şi acordat într-un an cel puţin 600 de tichete pentru acelaşi angajat, pot beneficia gratuit de 50 de tichete în anul următor, pentru fiecare angajat pentru care au cumpărat şi oferit minimul de tichete.