Noul ordin privind milionarii României a fost oficializat. Cum îi va obliga ANAF pe magnați să-și plătească impozitele

Noul ordin privind milionarii României a fost oficializat. Cum îi va obliga ANAF pe magnați să-și plătească impozitele Bani. Euro. Sursa: arhiva EVZ

Ordinul ANAF privind milionarii României a fost oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial, iar acesta stabilește strategiile prin care persoanele bogate ale țării vor fi încurajate să-și plătească impozitele către stat în mod prompt și conform legislației în vigoare.

Conform acestui ordin, o persoană fizică cu o avere considerabilă este definită ca fiind o persoană fizică rezidentă fiscal în România, care deține atât active în România, cât și în străinătate, estimate la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul anterior estimării averii.

Strategiile de plată a impozitelor către stat

Pentru stabilirea averii, se iau în considerare următoarele aspecte: bunurile imobile deținute, bunurile mobile deținute, activele financiare deținute.

Înainte de a demara procesul de verificare a acestor aspecte, Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice va aduna persoanele fizice respective într-un grup, înregistrându-le pe o listă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit noilor prevederi, grupul extins al persoanelor fizice cu avere mare include persoanele fizice cu avere mare în sine, precum și soții/soțiile și rudele până la gradul al doilea ale acestora. Documentul stipulează că ANAF va notifica persoanele fizice în legătură cu includerea lor în grupul persoanelor fizice cu avere mare, în vederea asigurării conformității fiscale.

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul de 25 milioane euro, și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

ANAF dorește aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum și „selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii”.

Ce măsuri poate lua ANAF pentru asigurarea conformității fiscale

În vederea asigurării conformității fiscale voluntare, ANAF poate lua următoarele măsuri:

  • aplicarea unor tratamente fiscale alternative pentru a spori conformitatea fiscală voluntară, pe baza riscurilor identificate;
  • selecționarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă un risc de neconformare în ceea ce privește declararea veniturilor impozabile, în scopul efectuării de verificări asupra situației fiscale personale sau verificări documentare, conform prevederilor legale.