Modificări în acordarea tichetelor sociale. Cine va pierde suma de 250 de lei de pe voucherul de alimente

Modificări în acordarea tichetelor sociale. Cine va pierde suma de 250 de lei de pe voucherul de alimente Sursa foto: Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Programul „Sprijin pentru România” nu se oprește, iar în luna iunie se vor încărca alți 250 de lei pe cardurile sociale destinate achiziționării alimentelor de bază. Numai că, anumite categorii de români nu vor mai beneficia de acești bani, potrivit unei ordonanțe de urgență din luna mai.

Fiecare tichet are o valabilitate de 12 luni și poate fi utilizat exclusiv de beneficiar, însă există posibilitatea de a se face și excepții.

În cadrul programului, românii din categoriile vulnerabile primesc în decursul acestui an șase vouchere de alimente în valoare de 250 de lei fiecare, oferite de către stat. Aceste vouchere sunt destinate achiziționării de alimente și mese calde.

Cine nu va mai beneficia de cei 250 de lei pentru alimente

Voucherele de alimente în valoare de 250 de lei vor fi eliminate pentru anumite categorii de români, chiar dacă aceștia îndeplinesc criteriile de eligibilitate, conform ordonanței de urgență nr. 63 din 9 mai 2022. Aceste categorii includ românii care părăsesc țara, cei care au primit decizii de condamnare și cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, fie ele publice sau private.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, „sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.

Bugetul alocat măsurii temporare „Sprijin pentru România”, implementată prin intermediul tichetelor sociale electronice, pentru perioada 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2023, este stabilit la suma de 6.281.200 mii lei. Această sumă provine din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate.

Voucherele pentru alimente au fost acordate și anul trecut

În anul precedent, beneficiarii eligibili din România au primit patru tranșe suplimentare, cu o valoare totală de 1.000 de lei. Ultima tranșă a fost transferată pe data de 19 decembrie 2022 și a beneficiat de ea un număr de 2.368.907 de români.

Printre județele cu cel mai mare număr de beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde se numără: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) și Bacău (82.410), potrivit antena3.ro.