NASA a anulat lansarea rachetei Artemis I spre Lună. Se pregătește cea de-a treia încercare

NASA a anulat lansarea rachetei Artemis I spre Lună. Se pregătește cea de-a treia încercare

Agenția spațială americană NASA a încerca, din nou, în ultimele ore să lanseze cea mai puternică rachetă a sa spre Lună, după încercarea ratată de luni. Din nefericire au apărut noi probleme.

UPDATE: NASA a renunțat iar la lansare a rachetei Artemis I spre lună. Și de această dată a fost vorba despre o scurgere periculoasă de combustibil.

Anularea a avut loc după ce, inițial, se anunțase o amânare cu câteva ore. Cu toate acestea, cea de-a treia încercare ar urma să aibă loc pe 5 sau 6 septembrie.

Știre inițială...

Tentativa anterioară a NASA de a lansa racheta spre Lună a fost ratată din cauza unui cumul de probleme tehnice și meteorologice. Dar starea de spirit rămâne pozitivă la Centrul Spațial Kennedy din Florida, de unde urmează să plece Artemis I Moon către satelitul Pământului.

„Trebuie să ne mergem acolo, trebuie să fim pregătiți și să vedem ce ne va aduce ziua de azi”, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis a NASA.

Încercarea de a expedia racheta Space Launch System (SLS) de sâmbătă a fost programată pentru începutul unei ferestre de oportunitate de două ore, care începe la ora locală 14:17 (18:17 GMT).

Care e misiunea

Obiectivul vehiculului de 100 de metri înălțime va fi să trimită capsula Orion, capabilă să transporte un echipaj uman în direcția Lunii, lucru care nu s-a mai întâmplat de la Proiectul Apollo, din 1972.

Artemis I este doar un test tehnologic, așa că nu va fi niciun echipaj la bord cu această ocazie. Dar dacă totul merge conform planului, Artemis II, care va zbura în 2024, va transporta, cu siguranță, oameni.

Astronautul NASA Jessica Mier a spus că toată lumea ar trebui, prin urmare, să aibă puțină răbdare, pe măsură ce SLS se îndreaptă către zborul inaugural și să nu fie surprinsă dacă va exista o nouă amânare. „Da, desigur, este frustrant pentru toată lumea, dar nu este ceva neașteptat”, a spus ea pentru BBC News.

„Face parte din modul în care facem lucrurile la NASA. SLS va avea în cele din urmă oameni pe el, prietenii mei, colegii mei. Așa că trebuie să ne asigurăm că acest zbor de test merge bine”.

Tentativa anterioară, ratată

Încercarea de lansare de luni a fost, în cele din urmă, abandonată, supă ce controlorii de zbor nu au putut fi siguri că cele patru motoare mari de sub treapta centrală a rachetei au fost pregătite corespunzător pentru zbor.

Unitățile de alimentare din treptele propulsoare ale navetei sunt răcite în timpul numărătorii inverse până la -240C, pentru a preveni șocul la injectarea bruscă de propulsori criogenici din momentul lansării. Dar un senzor a indicat faptul că motorul nr. 3 ar putea fi cu 15-30 de grade mai jos.

Bill Muddle, reprezentant al producătorului, Aerojet Rocketdyne, este de părere că senzorul a fost defect și, dacă procedura se va relua sâmbătă, probabil că va fi ignorat. „După ce am analizat datele și toți ceilalți indicatori, motorul nr. 3 ar fi putut chiar să fie puțin mai rece decât celelalte, luni”, a declarat el.

Misiune mai lungă, de test

Durata planificată a misiunii este de puțin sub 38 de zile. Acest lucru ar duce la întoarcerea capsulei Orion pe Pământ, cu amerizare în ocean, lângă San Diego, în California, pe 11 octombrie.

Treizeci și opt de zile sunt mult mai mult decât cele 21 de zile, despre care producătorul de capsule Lockheed Martin spune că este timpul maxim pe care astronauții ar trebui să-l petreacă în navă spațială.

Dar Annette Hasbrook, consilier principal al programului Orion la NASA, a spus că inginerii au vrut să extindă durata pe care nava spațială o va petrece în această misiune pentru a-i înțelege limitele.

Ne puteți urmări și pe Google News