NASA reia zborurile pe Lună. Racheta Artemis 1 va fi lansată la sfârșitul lunii august

NASA reia zborurile pe Lună. Racheta Artemis 1 va fi lansată la sfârșitul lunii augustSursa: Aliaksandr Baiduk | Dreamstime.com

NASA speră să-și lanseze racheta Artemis 1 spre Lună cât mai curând. Data la care se va produce evenimentul se preconizează să fie la sfârșitul lunii august.

Misiunea Artemis are ca scop reîntoarcerea astronauților americani pe Lună. Este vorba chiar de trimiterea femeilor. La lansarea din această lună, racheta nu va avea echipaj la bord. Sistemul de rachete în curs de dezvoltare pentru misiune a întâmpinat probleme tehnice în timpul a două teste la sol fără pilot, cunoscute drept "repetiții umede". Totuși, NASA a dat acum undă verde pentru testul de lansare fără pilot.

Oportunitatea de lansare din 29 august se va deschide la ora 15:33 și va dura două ore. În cazul în care, Artemis 1 va fi lansată cu succes, capsula Orion s-ar întoarce pe Pământ după 42 de zile. Astfel, va ajunge pe Pământ pe 10 octombrie.

Cea mai recentă repetiție făcută de NASA cu racheta Artemis 1 a fost considerată suficient de bună pentru a continua pregătirile de lansare. Inginerii au alimentat complet SLS pentru prima dată în timpul testului care a durat trei zile. Însă echipa a întâlnit o scurgere de hidrogen a sistemului de răcire a motorului etapei centrale.

Ce teste are de trecut Artemis 1

Racheta Artemis 1 trebuie să treacă un set riguros de cerințe pentru ca ea să primească undă verde de lansare, a explicat Cliff Lanham, manager senior de operațiuni pentru vehicule al programului de explorare a sistemelor solului de la NASA. Doar după ce va finaliza aceste teste în interiorul VAB, SLS va fi autorizată să se deplaseze pe locul de lansare. Acest lucru se poate întâmpla cel mai devreme pe 18 august dacă totul merge bine.

În timp ce întregul set de teste este de lungă durată, unele teste cheie pe care agenția le urmărește includ teste ale sistemului de terminare a zborului al SLS, secțiunea motorului rachetei, partea frontală a etapei centrale a rachetei. În acea zonă, se află calculatoare de zbor și sisteme avionice, dar și nava spațială Orion.

Misiunea își propune, de asemenea, să stabilească o "prezență durabilă" pe Lună, care va fi folosită în cele din urmă ca bază pentru viitoarele misiuni pe Marte. În trei teleconferințe care se vor desfășura săptămâna viitoare, pe 15 august, 16 august și 17 august, NASA va detalia multitudinea de încărcături utile de pe navă, potrivit Space.com.

Ne puteți urmări și pe Google News