Un asteroid de mari dimensiuni trece vineri pe lângă Pământ. Viteza o depășește de 30 de ori pe cea a sunetului

Un asteroid de mari dimensiuni trece vineri pe lângă Pământ. Viteza o depășește de 30 de ori pe cea a sunetuluiSursa: Dreamstime.com

Asteroidul care se va apropia de planeta noastră este de mărimea unei balene albastre, spun cercetătorii de la Centrul NASA pentru Studii privind Obiectele apropiate de Pământ (CNEOS). Asteroidul 2015 FF se va apropia de Terra pe 12 august și este „potențial periculos”.

Asteroidul denumit de NASA 2015 FF măsoară între 13 - 28 de metri, iar viteza lui de deplasare atinge 33.012 km pe oră, echivalentul a de 30 de ori viteza sunetului.

Despre asteroizii care ajung să se apropie de Terra la o distanță mai mică 7,5 milioane de km, NASA spune că sunt „potențial periculoși”, însă nu există un motiv real de îngrijorare în privința celui așteptat să se apropie de Pământ pe 12 august, la o distanță de 4,3 milioane de kilometri, asigură oamenii de știință, conform Realitatea.md.

NASA, despre o posibilă catastrofă globală

NASA a luat toate măsurile pentru a detecta marii asteroizi care ar putea să distrugă Pământul. În iunie 2022, specialiștii au simulat o posibilă catastrofă globală în încearcarea de a afla dacă planeta ar putea rezista impactului.

Asteroizii care ar putea să reprezinte un pericol pentru Pământ sunt principala misiune a oamenilor de știință, informează NASA. Peste 100 de astronomi din toată lumea au participat la o simulare în cadrul căruia un asteroid de dimensiuni mari și potențial periculos a fost scos din baza de date a echipei de monitorizare pentru a observa dacă obiectul spațial va putea fi depistat mai rapid.

Exercițiul coordonat de Rețeaua Internațională de Avertizare în privința Asteroizilor (IAWN) și Biroul NASA pentru Coordonarea Apărării Planetare (PDCO) a confirmat că, încă de la detectarea inițială a asteroidului, comunitatea internațională ar avea timp să acționeze rapid pentru a identifica și evalua un pericol care s-ar apropia de Pământ.

Astronomii care au participat la exercițiu s-au concentrat pe asteroidul Apophis

Experții erau convinși că acesta va lovi lovit Pământul în 2029 sau mai târziu. Însă, pe baza măsurătorilor de monitorizare, colectate atunci când orbita asteroidului în jurul Soarelui l-a adus în apropierea Pământului, astronomii au descoperit că asteroidul nu ar putea reprezenta un pericol în următorii 100 de ani.

În cadrul exercițiului, oamenii de știință s-au concentrat asupra detectării pericolului, stabilirea orbitei, măsurarea caracteristicilor fizice și, în final, determinarea posibilităților ca asteroidul să lovească Pământul, potrivit lui Bishnu Reddy, șeful campaniei și profesor asociat al Laboratorului Lunar și Planetar de la Universitatea din Arizona din Tucson.

„Cu toate că știam că în realitate Apophis nu va impacta Pământul în 2029, de la bun început, folosind date astronomice obținute în urma a doar câteva zile de observații cu telescoapele, existau mari incertitudini cu privire la orbita obiectului care permitea, teoretic, un impact în acel an”, a adăugat David Farnocchia, inginer de navigare la Laboratorul de Propulsie cu Reacție din California de Sud al NASA.

Ne puteți urmări și pe Google News