O nouă armă împotriva COVID. Robotul care te avertizează să păstrezi distanța socială

O nouă armă împotriva COVID. Robotul care te avertizează să păstrezi distanța socială Sursa foto: dailymail.co.uk

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland construiesc un robot care folosește camere de supraveghere și imagini termice pentru a-i determina pe oameni să respecte regulile de distanțare socială. Dispozitivul îi va anunța pe oameni atunci când nu respectă aceste reguli în interior.

Robotul poate determina dacă oamenii stau la doi metri distanță și dacă cineva dintr-un grup este potențial bolnav. Camerele monitorizează mulțimile și vor fi capabile să detecteze când doi indivizi stau la mai puțin de doi metri unul de celălalt, pentru o perioadă lungă de timp și, eventual, să îi informeze.

Echipa de cercetare speră că acest tip de supraveghere să ajute autoritățile sanitare să depisteze contactele unor posibili bolnavi. Iar, pe de altă parte, îi va ajuta pe organizatorii unor evenimente în spații închise să controleze mulțimile și să asigure respectarea normelor sanitare, după cum relatează dailymail.co.uk.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Robotul avertizează când detectează încălcarea protocoalelor

Atunci când este detectată o încălcare a normelor sanitare, se declanșează un avertisment din partea echipamentului. Acesta poate fi simplu, sub forma unui mesaj afișat pe ecranele televizoarelor sau ale monitoarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, micul robot, numit Frozone, echipat cu camere de luat vederi și un monitor se poate conduce singur către grupul care a încălcat regulile. Iar odată ajuns la cei care încalcă normele îi va notifica direct și le va cere să se despartă. Cercetătorii au găsit, de asemenea, o modalitate de a grupa anumite grupuri de persoane dintr-o zonă, în scopul urmăririi contactelor.

Sistemul poate identifica contactele unor suspecți de COVID

Echipamentul poate identifica contactele în cazul în care este depistat un suspect de infecție cu coronavirus. Sistemul poate face diferența între interacțiunile care ar putea fi considerate „contacte apropiate” conform reglementărilor sanitare anti-Covid existente. De exemplu, două persoane care trec una pe lângă cealaltă nu vor fi detectate ca fiind contacte apropiate, deoarece interacțiunea lor a fost minimă.

Dacă două persoane sunt aproape una de cealaltă pentru o perioadă lungă de timp, deși rămân în mișcare, sistemul le va detecta ca fiind contacte. Acest tip de grupare poate fi valoros pentru oficialii din domeniul sănătății publice.

În cazul în care o persoană din grup este testată pozitiv pentru COVID, datorită robotului, responsabilii sanitari îi pot notifica rapid pe ceilalți membri. Aceștia vor fi informați și li se va recomanda să se testeze și să intre în carantină.