O mumie arată metodele folosite de egiptenii antici în tratarea bolilor

O mumie arată metodele folosite de egiptenii antici în tratarea bolilor Sursă: Arhivă EVZ

Oamenii de știință au descoperit prima rană bandajată pe un corp mumificat care ar putea oferi mai multe informații despre practicile medicale antice. Descoperirea a fost publicată în Jurnalul Internațional de Paleopatologie, un jurnal evaluat de oamenii de știință pe 30 decembrie.

Practica medicală a egiptenilor antici

Cercetătorii au spus că au descoperit bandajele asupra unei fete tinere, în vârstă de cel mult patru ani, care a murit în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Pansamentul a învelit o rană care prezenta semne de infecție, se arată în studiu. „Ne oferă indicii despre modul în care, egiptenii antici, au tratat astfel de infecții sau abcese în timpul vieții”, a declarat Albert Zink, șeful Institutului pentru Studiile Mumiilor din Bolzona, Italia, și autor al studiului, pentru Insider.

S-a considerat că mumia a fost luată din „Mormântul lui Aline” din Oaza Faiyum, situată la sud-vest de Cairo. Descoperirea venise ca o surpriză pentru oamenii de știință, care nu porniseră o astfel de cercetare. „A fost foarte interesant pentru că nu ne așteptam”, a spus Zink.

Se crede că egiptenii antici aveau o înțelegere asupra practicilor medicale. Ei nu cunoșteau lucruri precum modul în care funcționează inima, cum microbii provoacă infecții sau cum anumite celule provoacă cancer, dar aveau o idee despre cum trebuie să fie tratate simptomele unei boli.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Știm din alte dovezi, cum ar fi papirusul, că au avut o experiență bună în tratarea rănilor”, a spus Zink. Este surprinzător că aceste tipuri de bandaje nu au mai fost văzute, niciodată, la o mumie. În acest caz, a spus Zink, bandajele au fost reperate în timp ce oamenii de știință au efectuat scanări CT de rutină ale mumiilor.

Surprize la îmbălsămare

Rana părea să fi fost infectată când fata a murit, deoarece scanările au arătat semne de „puroi”, a spus Zink. „Este foarte posibil ca egiptenii să fi aplicat anumite ierburi sau unguent pentru a trata inflamația acestei zone”. Zink a spus că a vrut să obțină mostre pentru a înțelege ce a cauzat infecția și cum o tratau oamenii la acea vreme. Dar acest lucru ar putea presupune desfacerea mumiei, ceea ce Zink a spus că nu vrea să facă. O altă opțiune ar fi colectarea unei probe folosind un ac de biopsie.

Zink spune că nu a existat o explicație clară de ce, în acest caz particular, bandajele au fost lăsate în acel loc. Pansamentele pentru răni, de obicei, nu au supraviețuit procesului de mumificare. Dar este posibil ca cei care au făcut îmbălsămarea să fi adăugat bandajul pe corp după moartea fetei. Egiptenii antici credeau că un corp mumificat ar trebui să fie cât mai perfect posibil pentru viața de după moarte.

Zink speră că vor putea fi descoperite mai multe astfel de bandaje și la celelalte mumii. "Întotdeauna sunt surprize când studiem mumiile. Am studiat zeci de mumii în cariera mea științifică, dar întotdeauna am descoperit ceva", a spus el potrivit Yahoo News.