O mare de oameni în deschiderea Timișoara 2023. De azi România are un oraș Capitală Europeană a Culturii
- Georgeta Petrovici
- 17 februarie 2023, 23:46
Peste 130 de evenimente, din toate zonele artistice, timp de trei zile, animează orașul de pe Bega, în deschiderea programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Și e doar începutul. Timp de un an, primul oraș din România care deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în urma unui concurs de proiecte, va oferi localnicilor și turiștilor experiențe aparte.
Peste 15.000 de timișoreni au fost așteptați în Piața Unirii din Timișoara, în seara zilei de vineri, unde au loc cele mai importante concerte și evenimente publice din programul Marii Deschideri. Programul a început cu concerte cu Doctorul Sinteza feat K-lu, Implant pentru Refuz & Guests, Taraf de Caliu și Fritz Kalkbrenner. Adrian Despot, Dan Byron și Alyona Alyona o fostă învățătoare din Ucraina care face hip-hop) s-au numărat printre invitații cunoscutei trupe timișorene.
Spectacol magic cu acrobați care plutesc pe cer
Unul dintre cele mai așteptate momente al primei seri a fost spectacolul acrobaților de la Muaré Experience, care a oferit un show cu adevărat electrizant. Muaré Experience este un performance intens care îmbină muzica trupei Duchamp Pilot și show-ul aerian al companiei spaniole Voalá Project. Fiecare spectacol oferă un contrast de senzații, o experiență a dialogului dintre un concert rock și un spectacol aerian care pune în valoare spațiul în care se desfășoară.
Secvențele coregrafice originale și sofisticate realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranță și al macaralelor care permit spectacole uimitoare, sunt un brand recunoscut la nivel internațional.
„Scopul nostru este de a genera emoții intense prin imagini și muzică live puternică și originală. Din 2008, Voalá a zburat pe cerul a 30 de țări diferite și a luat parte la festivaluri și evenimente artistice în cele mai importante capitale culturale ale lumii”, transmit artiștii.
Deschiderea Timișoara 2023, un weekend pentru întreaga familie
„Când vine vorba despre Timișoara, lumea cade de acord că este un oraș Altfel. Altfel adică deschis, curajos și divers. Un oraș care nu s-a sfiit să fie contra-curent, devenind, în momentele de grație, curent în sine. Un oraș care nu s-a rușinat de contra-cultură, ba chiar a înțeles că multiculturalitatea nu este un termen care se aplică doar la etnii și confesiuni.
Când Timișoara a devenit confortabilă, mulțumită de sine și conformistă în discurs, a stagnat. Odată cu titlul, dar și cu Deschiderea, vrem ca Timișoara să-și sărbătorească și regăsească acest spirit. De fapt, să demonstrăm că și l-a regăsit în ultimii ani. Că are curaj și deschidere, că este, așa cum a fost și acum mai bine 100 de ani, o gazdă bună pentru experiment și colaborare, fie că vorbim despre arte, tehnologie, arhitectură, educație sau, în general, cultură”, au transmis organizatorii programului din deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
În toate cele trei zile ale evenimentului de deschidere TM2023, între orele 10.00 și 17.00, în cadrul XR Show Spotlight Heritage Timișoara, se vor organiza tururi ghidate la Experimentarium (Universitatea Politehnică Timișoara), ce includ demonstrații de fizică și experimente de chimie care aduc mai aproape știință. Spectacolele Păpuși gigant în cartier readuc publicul în lumea copilăriei, pe 18 februarie în Parcul Dacia, începând cu ora 17:00.
În data de 18 februarie, sunt organizate vizite ghidate, jocuri și ateliere de lectură pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani la Uzina de Apă Industrială, alături de scriitoarea Ramona Miza, precum și la Stația de Tratare a Apei Urseni, alături de scriitorul Robert Șerban.
La Cinema Victoria, pe 18 februarie , de la ora 13.00 , are loc proiecția animației pentru copii Manou, aventuri în zbor , iar pe 19 februarie , de la aceeași ora, Aventurile lui Pil . Nu în ultimul rând, pe 19 februarie , începând cu ora 14.00 , cei interesați se pot alătură turului istoric ghidat pentru familii Clădiri și povești în Cartierul Fabric.
Programul weekendului este bogat în activități pentru întreagă familie. Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul oficial dedicat deschiderii programului cultural. Tot în acest weekend, la Iulius Town Timișoara, va avea loc un alt spectacol dedicat TM2023. În program este cuprins un show aerian realizat cu 150 de drone.
Marii artiști expuși la Timișoara
Anul cultural european s-a deschis la Timișoara cu o serie de vernisaje de expoziții de artă plastică. O retrospectivă Victor Brauner, celebrul suprarealist care a trăit la Paris, poate fi vizitată la Muzeul Național de artă din Piața Unirii. La Kunsthalle Bega se poate vizita instalația și sculptura cinematică ale Adinei Pintilie, care au reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția, anul trecut, „Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului”.
Expoziția colectivă centrală „Sete cronică” este găzduită în mai multe spații din oraș – Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, Palatul Ștefania și Comenduirea Garnizoanei. Repere despre m ai multe evenimente importante sunt disponibile aici.
Timișoara 2023 - cel mai important eveniment cultural și diplomatic al României
Peste 100 de oficiali de rang înalt din aproximativ 50 de țări de pe trei continente au fost prezenți la Ceremonia de Gală „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, care a avut loc vineri, în sala Teatrului Național din Timișoara. Cel mai înalt demnitar prezent a fost premierul Nicolae Ciucă. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a prezentat mesajul președintelui țării, evenimentul aflându-se sub înaltul patronaj al Președinției României.
De asemenea, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a participat la festivități și evenimente, alături de 40 de ambasadori, dintre care 20 sunt din țări ale Uniunii Europene, m miniștri ai culturii din Slovacia, Grecia, Slovenia și Muntenegru, și de Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Regale, care a venit însoțită de Alteța Sa Regală Principele Radu Duda. Au mai participat 24 europarlamentari și 9 parlamentari, membri ai Guvernului României și oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, precum și primari și viceprimari din orașe europene și românești.
Vineri a fost lansată și emisiunea de mărci poștale dedicată onorantului titlu de Capitală Europeană a Culturii deținut de Timișoara, de către Romfilatelia.
Sursa foto: Adrian Pîclișan, Instagram