O infracțiune mai profitabilă decât traficul de droguri plasează România într-un punct „nevralgic” pe harta Europei

O infracțiune mai profitabilă decât traficul de droguri plasează România într-un punct „nevralgic” pe harta Europei sursă: EVZ

O infracțiune de pe urma cărora se fac chiar mai mulți bani decât traficul de droguri situează România într-un „punct extrem de nevralgic” pe harta Europei. Problema devine subiect de discuție serios între autoritățile de la Bruxelles. Spre deosebire de cazul drogurilor, care sunt consumate de mai mulți sau mai puțini cetățeni, deșeuri produce toată lumea, a avertizat procurorul Teodor Niţă, specializat în combaterea infracţiunilor de mediu.

Afacerile care implică transferul ilegal de deșeuri au devenit mult mai profitabile decât traficul de droguri. Procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a lansat un avertisment potrivit căruia transporturile de gunoaie pe teritoriul țării noastre urmează să crească surprinzător de mult în perioada următoare. Deja România se află într-un „punct extrem de nevralgic” pe harta Europei și dacă nu se vor lua măsuri, țara noastră riscă să devină groapa de gunoi al întregului continent.

Transferul de deșeuri, mai profitabil chiar și decât traficul de droguri

„Transferurile ilicite de deşeuri, care constituie o preocupare din ce în mai serioasă a tuturor autorităţilor din UE, au devenit mai bănoase decât drogurile în multe locuri. Pentru că droguri consumă mai mulţi sau mai puţini, dar deşeuri produc toţi. Omul poluează, prin esenţa lui produce deşeuri”, a declarat procurorul Teodor Niță.

Potrivit specialistului în infracțiuni de mediu, în România depozitarea unei tone de deșeuri variază între 17 și 35 de euro. Prin comparație, în Marea Britanie este de 500 de lire sterline, iar în Italia aceeași cantitate de gunoi costă 500 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unde credeţi că vor veni toate deşeurile Europei? Fix la noi”

Odată cu intrarea României în spațiul Schengen, controalele de la frontiere vor fi semnificativ slăbite, ceea ce înseamnă că toate gunoaiele din Europa riscă să ajungă pe teritoriul României, pe „principiul vaselor comunicante”, a mai transmis procurorul Teodor Niță.

În contextul în care Parlamentul European și Comisia Europeană îngreunează procedurile de export de gunoi către țările din afara blocului comunitar, „unde credeţi că vor veni toate deşeurile Europei?” „Fix la noi”, s-a exprimat procurorul Teodor Niță.

Ce măsuri trebuie să ia autoritățile României

Fenomenul poate fi combătut, însă, prin aplicarea unor metode practice. În prezent, legislația României este „neclară, necoordonată, insuficient argumentată”, a spus specialistul în infracțiuni de mediu. Una dintre soluțiile care ar putea fi aplicate pentru a evita să ajungem groapa de gunoi al Europei este limitarea punctelor de frontieră.

„Nu se poate să intre gunoi prin 77 de puncte vamale, în condiţiile în care legea europeană permite restricţionarea acestora. Am propus un număr de 14-15 max care să fie dotate cu logistică şi personal calificat să verifice ce Dumnezeu intră în ţară. (...) Am făcut un set de propuneri care acum sunt pe ordinea de zi a Parlamentului, la Camera Deputaţilor, propuneri de modificare a unor dispoziţii legale, pentru a putea să avem instrumente, personal şi logistică necesare pentru a putea stopa acest fenomen”, a precizat Teodor Niță într-o intervenție telefonică la DIGI24.

Potrivit procurorului, o altă soluție la problema deșeurilor ar putea fi reprezentată de dotarea Gărzii de Mediu cu personal autorizat și laboratoare astfel încât autoritățile statului român să nu mai fie nevoite să apeleze la companii din mediul privat pentru soluționarea unor astfel de problema.