O femeie și un fost membru Pasdaran, în noul guvern Pezeshkian

O femeie și un fost membru Pasdaran, în noul guvern PezeshkianSerghei Șoigu și Masoud Pezeshkian. Sursă foto: Captură video X.com

Din noul guvern condus de Masoud Pezeshkian fac parte o femeie și un fost membru Pasdaran, la Ministerul de Interne.

Componența Cabinetului Pezeshkian

În timp ce Iranul este zguduit de tensiuni interne și externe puternice, în contextul aprins al războiului din Fâșia Gaza, președintele iranian Masoud Pezeshkian a prezentat luni Parlamentului membrii noului său guvern. Adunarea Consultativă (în persană Majles - parlament), are la dispoziție două săptămâni pentru a aproba numele, printre care se remarcă cei desemnați ca șefi ai celor mai sensibile ministere: Afaceri Externe, Interne și program nuclear. Este puțin probabil ca deciziile privind represaliile împotriva Israelului să fie luate înainte ca reglementarea să aibă loc.

Noul președinte reformist care i-a succedat ultra-conservatorului religios Ebrahim Raisi, care a murit în mai într-un accident de avion, a propus 19 membri, printre care o femeie și un diplomat deschis către Occident. Ceremonia condusă de președintele parlamentului Mohammad Bagher Ghalibaf a fost transmisă în direct de televiziunea de stat.

Luni, adunarea responsabilă de aprobarea finală va începe examinarea listelor de candidați pe care le va supune la vot sâmbătă. Un vot de încredere care în Iran este confirmă, ministru cu ministru, și nu întregul guvern, și pentru că nu există funcţia de prim-ministru. Trebuie amintit că în Republica șiită Iran, președintele însuși are puteri limitate și că principala linie politică și strategică a țării este dictată de cel mai înalt cleric al teocrației, și anume Liderul Suprem Ayatollah Ali Khamenei, care are acum 85 de ani.

Numele viitorilor miniștri din Cabinetul Pezeshkian, atât noi, cât și confirmați

Adunarea are la dispoziție două săptămâni pentru a aproba numele, dintre care se remarcă cel desemnat în fruntea unuia dintre cele mai delicate departamente: cel al ministrului de Externe care i-ar reveni lui Abbas Araghchi, 61 de ani, fost ambasador în Japonia și Turcia, viceministru al Afacerilor Externe cu responsabilitate pentru Pacific și purtător de cuvânt al aceluiași minister, diplomat de carieră din 2013 până în 2021. Și mai presus de toate, fost negociator principal al acordului nuclear (JCPOE) la Viena în 2015. Figură cunoscut pentru deschiderea față de Occident, Araghchi ar urma să îi ia locul lui Ali Bagheri, ministru interimar de Externe din luna mai, după moartea lui Hossein Amir-Abdollahian, ucis împreună cu președintele Ebrahim Raisi în același accident din luna mai .

„Unele țări europene au păstrat tăcerea cu privire la actele teroriste ale regimului sionist, inclusiv uciderea lui Haniyeh la Teheran și atacul asupra școlii din Gaza”. Prin urmare, „Iranul este hotărât să facă regimul israelian să plătească prețul păcatelor sale”, a spus Bagheri, într-o conversație telefonică cu ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib. „Răspunsurile decisive și legitime ale Iranului vor fi în concordanță cu apărarea securității naționale, a integrității teritoriale și a suveranității sale și în baza dreptului internațional”, a mai adăugat într-o conversație telefonică cu șeful adjunct al biroului politic al Hamas, Khalil Al-Hayya.

Prima femeie ministru din istoria Iranului, spânzurată

Farzaneh Sadegh, 47 de ani, absolvent în urbanism, în prezent manager al Ministerului Drumurilor și Dezvoltării Urbane, ar putea prelua rolul de ministru. Dacă candidatura ei ar fi aprobată, ar fi a doua iraniană care deține o funcție ministerială de la înființarea Republicii Islamice în 1979. Înaintea sa, a mai fost în guvern, alături de președintele Mahmoud Ahmadinejad (2009), ministrul Sănătății Marzieh Vahid Dastgerdi.

Mulți parlamentari și-au exprimat deja opoziția auzindu-i numele în sesiunea de astăzi. Prima femeie ministru din istoria Iranului a fost Farrokroo Parsa: ministru al educației în perioada 1968-1971 şi pe care autoritățile revoluționare au spânzurat-o după revoluția din 1979 care a răsturnat monarhia pro-occidentală și a adus islamiștii la putere. Săptămâna trecută, Pezeshkian a numit-o pe Zahra Behrouz Azar drept adjunctul său pentru afacerile femeilor și familiei.

Alegeri în Iran

La Interne, mișcare riscantă pentru Pezeshkian

Pentru Interne, președintele l-a ales pe generalul Eskandar Momeni, fost membru al pasdaranilor și comandant al poliției. Considerat relativ moderat, el ar fi responsabil cu aplicarea regulilor privind hijab-ul, vălul islamic obligatoriu, aflat în centrul violențelor și demonstrațiilor reprimate sângeros în ultimele luni după moartea lui Mahsa Amini, survenită din cauza unui văl purtat neregulamentar, în septembrie. 2022. Pezeshkian, pe atunci membru al parlamentului, a scris că „este inacceptabil ca Republica Islamică să aresteze o fată pentru că poartă hijab și apoi să-i predea trupul familiei”.

Activiștii și observatorii internaționali așteaptă să vadă dacă președintele reformist se va ține de cuvânt în campania electorală, unde Consiliul Experților i-a confirmat candidatura tocmai pentru a încuraja noile generații să meargă la vot. Mulți dintre ei au murit în timpul mișcării Donna Vita Libertà, zece prin spânzurare, ultimul, un tânăr de treizeci de ani, în urmă cu doar câteva zile.

La Ministerul Apărării este propus un al soldat, generalul Aziz Nassirzadeh, fost pilot de luptă F14 Tomcat, șef de stat major al Forțelor Aeriene din 2018 până în 2021.

Alte numiri

Mohsen Paknejad, anterior ministru adjunct, este propus să conducă Ministerul Petrolului. Printre altele. Pezeshkian a propus păstrarea actualului ministru de informații Ismail Khatib și a actualului ministru al justiției Amin Hossein Rahimi. La Industrie, Abbas Aliabadi, actualul ministru al Energiei.

Un alt nume cheie este cel al lui Mohammad Eslami, renumit „pentru valoroasa sa experiență managerială” în funcția de șef al Organizației pentru Energie Atomică a țării. Eslam este inginer constructor, cu studii în Statele Unite și Canada, fost ministru al Dezvoltării Urbane (2018-2021) și anterior, guvernator al provinciei Mazandaran.

Deciziile președintelui reformist sunt supuse controlului intern și internațional, mai ales având în vedere conflictul din regiunea în care Teheranul este acuzat de ani de zile că a purtat un război hibrid împotriva Israelului, considerat inamicul său numărul 1.

Pezeshkian l-a convins pe Ayatollahul Ali Khamanei să amâne atacul asupra Israelului

Potrivit ziarului kuweitian al Jarida, Pezeshkian l-a convins pe Ayatollahul Ali Khamanei să amâne - cel puțin două săptămâni - atacul împotriva Israelului, ca răzbunare pentru uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh, care a avut loc la Teheran la 31 iulie, agresiunea împotriva aliatului palestinian a fost considerată o umilire pentru Teheran.

O sursă iraniană a declarat ziarului că președintele vrea să amâne represaliile în timp ce Statele Unite continuă să lucreze pentru a merge înainte cu discuțiile de încetare a focului dintre Hamas și Israel. În schimb, Iranul și milițiile șiite aliate ar opri ostilitățile dacă Hamasul ar accepta încetarea focului.

Cu toate acestea, a reieșit că Republica Islamică ar fi reticentă să intre într-un conflict regional deschis din cauza crizei economice și sociale resimțite profund în țară, și din cauza sancțiunilor internaționale pe care le-a suferit țara de la eșecul acordului nuclear care a devenit o foaie de hartie fără nicio valoare în 2018 odată cu ieșirea unilaterală a SUA dorită de președintele de atunci Trump.

Sursa mai dezvăluie că Khamenei este împotriva lovirii elementelor Mossad în țările apropiate Iranului - așa cum ar dori să facă președintele, conform celor scrise de British Telegraph în ultimele zile - și a precizat că atacul trebuie să lovească teritoriul israelian. Nimeni nu este la curent însă cu deciziile lui Khamenei în acest sens, potrivit Rai News.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News