Evenimentul Zilei > International > O doctoriță din Namibia și un fost președinte portughez, primii laureați ai Premiului Nelson Mandela
O doctoriță din Namibia și un fost președinte portughez, primii laureați ai Premiului Nelson Mandela

O doctoriță din Namibia și un fost președinte portughez, primii laureați ai Premiului Nelson Mandela

ONU a anunțat primii laureați ai Premiului Nelson Mandela. Aceștia sunt Helena Ndume, doctoriță oftalmolog în Namibia și fostul președinte portughez Jorge Fernando Branco Sampaio.

Premiul, care este acordat la fiecare cinci ani, a fost creat de Adunarea Generală a ONU în 2014 pentru a aduce un omagiu fostului președinte african Nelson Mandela și în memoria celor care își dedică viața pentru binele semenilor și promovează drepturile omului și democrația, relatează Agerpres.

Ndume a fost premiată pentru activitatea în tratarea orbirii și a altor afecțiuni ale ochilor în Namibia și în multe alte țări în curs de dezvoltare. Peste 30.000 de persoane din Namibia au beneficiat gratuit de intervenții chirurgicale la ochi.

Sampaio, care a fost președintele Portugaliei între 1996 și 2006, a devenit un lider al opoziției când Portugalia s-a aflat sub regim fascist și a jucat un rol important în restabilirea democrației în această țară.