O bacterie asemănătoare holerei circulă în România

O  bacterie asemănătoare holerei circulă în România holera / Sursa foto: Dreamstime

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, și INSP infirmă depistarea unui caz de holeră pe teritoriul României în acest moment. Cazul de la Spitalul Victor Babeș a fost produs de o bacterie asemănătoare, dar care nu este agentul patogen pentru holeră.

Rafila a anunțat că pacientul de la Victor Babeș a avut o infecție digestivă cu o tulpină non toxigenă, care nu produce simptomele clasice ale holerei. Ar fi vorba despre un caz denumit vibrion holeric non toxigen.

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ce este holera

Holera este o boală extrem de infecțioasă și este provocată de consumarea de alimente sau apă contaminate. Această boală poate provoca probleme gastro-intestinale, deshidratare și are o rată a mortalității crescută. Holera s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, provocând mai multe pandemii.În România nu au mai fost cazuri de holeră clasică din 1994, atunci au fost identificate în Delta Dunării.

 bacterie

Sursa foto Arhiva EVZ

Alertă de holeră lângă România

În urmă cu câteva zile, autoritățile din Bulgaria au anunțat primul caz de holeră înregistrat pe teritoriu țării după mai bine de 100 de ani. Pacientul este cetățean indian în vârstă de 23 de ani, care a călătorit în perioada 13 august - 2 septembrie la New Delhi, India.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspectoratul Regional de Sănătate Sofia (RHI) a transmis că pacientul a început să prezinte simptome de diaree acută din 3 septembrie. Diagnosticul a fost confirmat de Laboratorul Național de Infecții Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Național de Infecții și Parazitare, iar bărbatul a fost izolat în cadrul Departamentului de Boli Parazitare și Infecțioase. Medicii au spus că pacientul se simte bine acum.

Un apropiat al pacientului, pus în carantină

Și un apropiat al pacientului a fost pus în carantină ca măsură de precauție. El a fost testat negativ însă primește un tratament profilaxic cu antibiotice. Ancheta epidemiologică în curs nu a identificat niciun contact suplimentar. Autoritățile au anunțat că pacientul nu a vizitat locuri publice sau restaurante în timpul petrecut în Bulgaria.