Evenimentul Zilei > Social > O AMENINȚARE pentru omenire. SUPER – BACTERIILE care ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an
O AMENINȚARE pentru omenire. SUPER – BACTERIILE care ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an

O AMENINȚARE pentru omenire. SUPER – BACTERIILE care ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an

Bacterii rezistente la antibiotice care provoacă boli precum E.coli, salmonela, malaria sau tuberculoza ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an până în 2050 dacă nu se face nimic pentru oprirea proliferării lor galopante, arată un raport realizat la cererea guvernului britanic.

Numai în Europa şi Statele Unite, în jur de 50.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecţiilor cauzate de forme rezistente ale unor bacterii, iar dacă până în 2050 nu se face nimic în această privinţă, numărul victimelor ar putea creşte la 10 milioane pe an, a spus, într-o conferinţă de presă la Londra, economistul Jim O'Neill, care a condus cercetarea.

Potrivit acestuia, o tulpină de E.coli a devenit deja netratabilă din cauza rezistenţei la carbapeneme, cea mai puternică formă de antibiotice existentă. Malaria şi HIV, virusul care provoacă SIDA, devin, de asemenea, din ce în ce mai greu de tratat.

Totodată, intervenţiile chirurgicale, cezarienele, chimioterapia şi operaţiile de transplant ar fi mult mai riscante sau chiar imposibile dacă nu ar exista antibiotice eficiente.

În raportul său, O'Neill a avertizat de asemenea că, în lipsa unei soluţii pentru tratarea infecţiilor rezistente la antibiotice, pierderile în termeni economici la nivel global se vor ridica la 100 de trilioane de dolari până în 2050.

Rezistenţa la astfel de medicamente a fost permanent o provocare pentru medicină încă de la descoperirea primului antibiotic, penicilina, în 1928. Problema s-a agravat în ultimii ani din cauză că bacteriile rezistente la multiple tratamente s-au dezvoltat, iar companiile farmaceutice au redus investiţiile pentru noi medicamente care riscă să fie repede depăşite în această adevărată cursă împotriva bacteriilor, scrie Reuters.

Găsirea unui răspuns de piaţă la super-bacterii a fost sarcina pe care premierul britanic i-a dat-o lui O'Neill, fost economist-şef la banca Goldman Sachs. Cameron a lansat ideea unui fond de inovaţie finanţat de guvern pentru a stimula cercetarea şi dezvoltarea în vederea lansării de noi medicamente pe piaţă. Potrivit DPA, el a declarat, de asemenea, că orice soluţie ar trebui să fie globală şi că acestui efort trebuie să i se alăture şi alte ţări.

Un raport de anul acesta al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat, de asemenea, în legătură cu o eră post-antibiotice", în care infecţii obişnuite şi leziuni minore ar putea ucide. "Departe de a fi o fantezie apocaliptică, această posibilitate este foarte reală pentru secolul 21", se subliniază în raportul OMS, relatează Agerpres.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: