O altă porcărie din China. Virusul G4, riscul unei noi pandemii?

O altă porcărie din China. Virusul G4, riscul unei noi pandemii?

„Există o serie întreagă de mecanisme biologice care fac imposibilă transpunerea rezultatelor de la unul la altul”, spune Colin Butter.

Mai important pentru el este faptul că în „șase ani de circulație în China, nu a existat încă un caz dovedit de transmitere între oameni”. În plus, „autorii nu raportează cazuri clinice grave la om”, notează acest cercetător.

Aceste elemente îl determină pe Colin Butter să considere cu precauție riscul de pandemie. „Nu cred că există o amenințare urgentă și, având în vedere cunoștințele noastre actuale despre acest virus, nu îmi pot imagina o pandemie de virus G4 în plus față de cea a Covid-19 anul acesta”.

Este totuși important, subliniază el, o vigilență maximă pentru a urmări evoluția situației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suntem, de fapt, în fața a „ una sau mai multe mutații pentru transmisibilitatea între oameni”, spune Manuel Rosa-Calatrava.

„Și problema este că este imposibil de prezis când și dacă ele vor avea loc.

Cercetătorul francez admite că scenariul unei pandemii G4 pe termen scurt nu este cel mai probabil, dar nu trebuie exclus, potrivit lui, considerând că, într-un secol, lumea a fost deja confruntată cu patru pandemii ale virusului gripal (gripa spaniolă în 1918-19, gripa asiatică în 1957-1958, gripa din Hong Kong în 1968-1969 și gripa aviară în 2009-2010).

Ar fi, după cunoștința sa, prima dată când lumea ar trebui să se confrunte cu două pandemii simultan.