Nu rachetele vor decide soarta Noului Război Rece. SUA pregătește o lovitură devastatoare!

Nu rachetele vor decide soarta Noului Război Rece. SUA pregătește o lovitură devastatoare!

Beijingul a manipulat cinic regulile pieței libere pentru a-și atinge obiectivele de lungă durată privind dominaia economică globală sub un model politic comunist-autoritar, mai mult o reminiscență a fascismului în stil german decât a doctrinei socialist- marxiste sau a planificării și controlului central în stil sovietic. La fel ca Germania nazistă, China susține o formă de ultra-naționalism (centrat pe Han), marcat de suprimarea disidenței și înregimentarea societății și a economiei de piață”.

Date fiind acreste diferențe, scrie Roman Marks, strateia prin care Donald Trump vrea să combată Chinaeste „centrată mai mult pe imperativele economice decât cele militare”. „Prima provocare de securitate națională pe care o prezintă China în conformitate cu noua politică nu este existențială sau militară, ci mai degrabă legată de „politicile și practicile protecționiste ale statului chinez, care dăunează companiilor și lucrătorilor din Statele Unite, denaturează piețele globale, încalcă normele internaționale și poluează mediul .“

Furtul de proprietate intelectuală, hackingul cibernetic, practicile comerciale discriminatorii, corupția în afaceri, destabilizarea financiară, împrumuturile opace către guvernele străine, toate aceste practici care stau la baza prosperității Chinei  trebuie să primească un răspuns sistemic din Statele Unite.

.Strategia lui Trump nu are ca scop răsturnarea regimului comunist al Chinei. Ca urmare, aspectele militare vor fi relativ limitate, de pildă- creșterea cooperării militare cu aliații, libertatea  navigației în Marea Chinei de Sud și dezvoltarea continuă a rachetelor de precizie, droneloe, capacităților informatice și spațiale. Investiția financiară necesară pentru susținerea acestui tip de angajament militar ar trebui să fie considerabil mai mică decât cea din timpul Războiului Rece.  Concurența strategică cu China este fundamental pașnică, concentrată pe tărâmul guvernării economice și globale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest domeniu, însă, China va fi lovită în plin. Tpate concesiile americane care au permis „miracolul chinezesc” vor înceta. Accesul Chinei  la tehnologii avansate din SUA, inclusiv telecomunicații, va fi restricionat.Furtul de proprietate intelectuală va fi pedepsit prin acțiuni hotărâte. Vor exista restricții față de investițiile chineze în infrastructura și lanțurile de aprovizionare strategice ale SUA. Statele Unite vor combate vânzarea de produse contrafăcute  și vor restrângerea accesul studenților care au legături cu armata chineză.

„În anii următori, cheia stabilității globale va fi urmărirea unei diplomații economice și a unei politici comerciale eficiente, care va convinge China să practice guvernarea corectă și onestă pe piața globală, în conformitate cu Acordul general privind tarifele și comerțul, obligațiile bilaterale și normele internaționale.

Structura de securitate națională a Statelor Unite va trebui să se adapteze în ansamblu. Rolul militarilor în desfășurarea afacerilor externe  va fi probabil mai mic, comparativ cu Războiul Rece. Printre viitorii consilieri de securitate națională de la Casa Albă se vor afla probabil mai puțini generali și mai mulți economiști și experți în comerț internațional”, scrie Roman Marks în articolul său publicat de nationalinterest.org.