Evenimentul Zilei > Social > Nu mai scăpăm de pandemie? Experții americani: „Pare să fie un incendiu pe termen lung”
Nu mai scăpăm de pandemie? Experții americani: „Pare să fie un incendiu pe termen lung”

Nu mai scăpăm de pandemie? Experții americani: „Pare să fie un incendiu pe termen lung”

Uitaţi de orice scenariu deoarece pandemia va fi, se pare, o luptă continuă, avertizează cercetătorii americani.

Mulți au prezis că virusul SARS-Cov-2 – precum gripa sezonieră – se va retrage pe timpul verii şi nu s-a întâmplat aşa. În realitate, potrivit ,  se comportă complet atipic. Nu ţine cont nici de mediul înconjurător, nici de anotimpuri.

„Uitaţi de orice scenariu”

„Nu există nicio dovadă că va exista o scădere a cazurilor”, a declarat pentru Business Insider epidemiologul Michael Osterholm. „Va continua ca un foc de pădure în căutarea lemnului uman pentru a arde”.

Experţii au susţinut că, după primul val de infectări din primăvară, va urma un al doilea val mult mai sever spre toamnă. Ei s-au bazat atunci pe datele existente referitoare la sezonul de gripă, susținând că puterea coronavirusului va scădea în vară şi va creşte din nou în toamnă. Scenariul celui de-al doilea val s-a bazat în parte şi pe evoluția pandemiei de gripă spaniolă din 1918 și de gripă H1N1 din 2009.
Un al doilea scenariu privind pandemia de Covid a sugerat că primul val de infecții ar putea fi urmat de vârfuri și văi mai reduse ca intensitate în perioada verii, dar și după.

posibil scenariu de val pandemic 2x1

Şi, în fine, un ultim scenariu previziona o descreștere lentă şi continuă a transmisiei comunitare după vârful de infecții din primăvară. Dar realitatea a fost cu totul alta.

În realitate, niciun scenariu nu a fost valabil

În aceste condiţii, unul dintre experții care a realizat aceste previziuni din aprilie a declarat că niciunul din aceste scenarii nu se mai susţine. În schimb, el caracterizează pandemia ca “un incendiu de vegetație” care doar continuă să ardă la putere maximă şi să se extindă permanent.

“Acum vedem că nu există valuri.” a spus epidemiologul Michael Osterholm. “Pandemia pare să fie un incendiu pe termen lung, deci ne aflăm acum în fața unui scenariu cu arderi rapide, cu vârfuri și văi în diferite locuri la intervale diferite de timp”, a mai declarat el.

Specialiştii sunt în unanimitate de acord cu un singur lucru: acest coronavirus are încă multe necunoscute şi este greu de anticipat sau de stabilit orice tipar.

Există un motiv pentru care coronavirusul nu este afectat de anotimpuri, potrivit lui Rachel Baker, cercetător la Institutul de Mediu Princeton: „Suntem la începutul pandemiei, iar când apare un virus nou în rândul populației este total necunoscut.  Așadar, lipsa imunității populației devine un factor esențial al răspândirii, iar climatul nu contează foarte mult la început,a declarat recent pentru Business Insider .