Recentele declarații ale Papei Francisc referitoare la căsătoria între homosexuali au pus pe jar planeta, dând naștere multor speculații. Însă oficialii Vaticanului au exprimat o poziție detaliată, menită să nuanțeze lucrurile.
Secretariatul de stat al Vaticanului a trimis Nunţiaturilor Apostolice din toate ţările o clarificare privind declaraţiile Papei Francisc apărute recent într-un documentar, care făceau referire la adoptarea unei ''legi a convieţuirii civile'' pentru homosexuali, asigurând că acestea nu schimbă doctrina Bisericii Catolice, relatează luni EFE, preluată de Agerpres.
În explicaţie se arată că afirmaţiile papei apărute în documentarul "Francesco", al regizorului Evgeny Afineevsky, se referă la două răspunsuri editate şi publicate ca şi cum ar fi fost unul singur şi scoase din context şi care se refereau la legile de stat, astfel încât nu schimbă doctrina Bisericii.
În timp ce se aştepta o notă oficială în sala de presă a Vaticanului privind cuvintele papei care au făcut înconjurul lumii şi care au suscitat confuzie privind sursa lor, unele Nunţiaturi au publicat această clarificare venită de la Secretariatul de stat al Vaticanului. Un document anonim, fără dată, antet sau sigiliu oficial a fost trimis pentru a clarifica "confuzia" suscitată de declaraţiile papei.
Contextualizare incorectă
Şefii Nunţiaturilor au confirmat că "încă de acum un an, în cadrul unui interviu, Papa Francisc a răspuns la două întrebări diferite puse în momente diferite şi care, în documentarul menţionat, au fost editate şi publicate drept un singur răspuns, fără o contextualizare corectă, fapt ce a generat confuzie".
Asftel, au fost dezminţite unele manifestări ale regizorului de origine rusă apărute în acest documentar în care se preciza că aceste declaraţii i-au fost acordate realizatorului în cadrul unui interviu din 2019 luat suveranului pontif în prezența unui translator.
Potrivit FoxNews, interviul nu a mai fost difuzat niciodată de televiziunea mexicană Televisa, iar Vaticanul ar fi tăiat fragmentul respectiv în versiunea finală oferită postului. Vaticanul nu a oferit nicio reacție oficială în cazul acestor afirmații.
Oficialii de la Vatican asigură, de asemenea, că Evgeny Afineevsky a manipulat aceste răspunsuri care au fost scoase din context.
"La prima întrebare, sfântul părinte a făcut o referire pastorală la necesitatea ca un fiu sau o fiică de orientare homosexuală să nu fie discriminat în cadrul unei familii. Cuvintele se referă la ei: homosexualii au dreptul să rămână în familie; sunt copiii lui Dumnezeu au dreptul la o familie. Nu poate fi nimeni alungat din familie şi să i se facă viaţa dificilă din această cauză".
"Căsătoria este între un bărbat şi o femeie”
A doua întrebare, potrivit nunţilor, se referea la o lege locală din urmă cu 10 ani din Argentina despre căsătoriile egalitare între parteneri de acelaşi sex şi la opoziţia lui Jorge Beroglio, care pe atunci era arhiepiscop de Buenos Aires. Potrivit Vaticanului, răspunsul papei a fost: "Este o incongruenţă să vorbim despre căsătorie homosexuală". Apoi a adăugat: "Ceea ce trebuie să facem este o lege a convieţuirii civile; au dreptul să fie protejaţi în mod legal. Eu am susţinut acest lucru", a precizat el.
"Căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Statele laice trebuie să justifice uniunile civile pentru a reglementa diferitele situaţii de convieţuire, motivate de necesitatea de a reglementa aspecte economice între persoane, precum garantarea asistenţei medicale...", a spus papa într-un interviu acordat în 2014.
În comunicat, Vaticanul subliniază că "este evident că papa Francisc s-a referit la unele dispoziţii statale şi cu siguranţă nu la doctrina Bisericii, care a fost reafirmată de nenumărate ori de-a lungul anilor".
Declarație în nume propriu
Potrivit FoxNews, se pare că poziția exprimată de Papa Francisc a fost exprimată în mod privat, fără să implice susținerea sa pentru căsătoria persoanelor de același sex în calitatea sa oficială de papă. Prin urmare, declarațiile sale au făcut valuri în special din cauză că biroul oficial al Sfântului Scaun pe probleme doctrinare a emis un document, în anul 2003, care stipula interzicerea unor astfel de afirmații publice.
Documentul, semnat de predecesorul lui Francisc, afirmă că susținerea bisericii pentru persoanele de același sex „nu poate duce în niciun mod la aprobarea comportamentului homosexual sau la recunoașterea legală a uniunilor homosexualilor”.