„Nu există cure de detoxifiere. Este doar un mit!” De ce spun asta unii nutriționiști

„Nu există cure de detoxifiere. Este doar un mit!” De ce spun asta unii nutriționiști Care este cea mai sănătoasă dietă. O nouă descoperire făcută de cercetători. Sursa foto: 179855057 © Wanida Prapan | Dreamstime.com

Multă lume crede că un plan de detoxifiere ajută corpul să fie mai sănătos după o perioadă de excese. Din păcate, multe mituri despre detoxifiere au ajuns să fie percepute drept adevăruri, chiar dacă medicii spun că este un tratament fals.

În ultimii ani, curele de detoxifiere au devenit un trend extrem de popular în ceea ce privește sănătatea organismului. Scopul unui detox alimentar este de a reduce toxinele cu care organismul intră în contact zi de zi. O astfel de dietă presupune înlocuirea hranei solide cu cea lichidă, reducerea numărului de alimente sau consumul unei cantități foarte mare de apă.

Toate aceste lucruri, însă pot avea efecte negative asupra sănătății noastre, avertizează medicii nutriționiști. În realitate, nu există dovezi că un detox îți poate ajuta organismul să funcționeze mai bine, asta mai ales din cauza faptului că este extrem de restrictiv, privându-l de mulți nutrienți și alimente esențiale, spun nutriționiștii.

Nu este indicat să vă bazați dieta de slăbire pe o cură detox

Specialiștii spun că în loc să adopți o cură strictă de detox doar cu sucuri, e mai sănătos să adopți o alimentație cât mai corectă în fiecare zi, adică să mănânci alimente integrale, nerafinate și cât mai puțin procesate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ții o cură cu sucuri timp de mai multe zile, este posibil să slăbești, după care vei pune la loc acele kilograme imediat ce reîncepi să mănânci normal. Iar cel mai eficient mod prin care poți susține procesele fiziologice naturale de detoxifiere este să adopți un stil de viață cât mai echilibrat: să consumi alimente bogate în nutrienți, să incluzi în dietă grăsimi de bună calitate și surse bune de fibre, precum și alimente probiotice (varză murată, iaurt, chefir), să nu fumezi, să nu bei alcool în exces și să faci mișcare.

Detox cu sucuri naturale sau smoothie-uri

Acest tip de detox este probabil cel mai popular și presupune înlocuirea hranei solide cu cea lichidă. Astfel că, între 3 și 21 de zile vor fi consumate doar sucuri sau smoothie-uri din fructe și legume. Astfel de băuturi sunt extrem de sănătoase, fiind pline de nutrienți, mai ales dacă sunt realizate preponderent din legume.

De asemenea, consumul exclusiv de sucuri, duce la privarea organismului de o listă lungă de produse necesare pentru o bună funcționare. Lipsa proteinelor și a grăsimii dintr-un astfel de detox te va face să te simți întotdeauna înfometată, obosită, va dimininua productivitatea și va scădea nivelul glicemiei.

Detoxifierea ficatului

Acesta este un alt tip de detox, extrem de des întâlnit printre rândul persoanelor care își doresc un stil de viață mai sănătos. Specialiștii ne asigură că ficatul reușește în mod natural să elimine toxinele la care este expus zi de zi. Așa că, în loc să apelăm la o dietă strictă de detoxifiere, aceștia ne recomandă să ne asigurăm că avem o dietă bogată în fructe și legume, atât proaspete, cât și gătite, în fibre precum nuci și cereale și să reducem cât mai mult consumul de alcool.

Eliminarea anumitor alimente

O altă metodă de detoxifiere a organismului este aceea care presupune eliminarea unor alimente, sau grupe de alimente din dieta zilnică. Uneori, o astfel de practică poate fi utilă când persoanele au anumite alergii de care nu știu și scot din alimentație produsele lactate sau glutenul. Însă, în loc să eliminăm definitiv o întreagă grupă de alimente din dieta noastră, nutriționiștii ne recomandă să facem asta pentru perioade scurte de timp.

„Să fim clari”, spune Edzard Ernst, profesor emerit de medicină complementară la Universitatea Exeter, „există două tipuri de detoxifiere: unul este respectabil și celălalt nu”. Cel respectabil, spune el, este tratamentul medical al persoanelor dependente de droguri care îşi pun viața în pericol. „Celălalt este cuvântul inventat de șarlatani pentru a vinde un tratament fals care se presupune că îți detoxifică corpul de toxine”, scrie theguardian.com.