Nu e GLUMĂ: Trump se pregătește să ATACE Coreea de Nord

Nu e GLUMĂ: Trump se pregătește să ATACE Coreea de Nord

George Friedman, fondatorul Stratfor, apropiat de CIA, susține pe noul său site, Geopolitical Futures, că America pregătește lovitura.

Pe 8 martie am scris o analiză în care susțineam că Coreea de Nord pare să fi depășit o linie roșie. Acum există semne că o acțiune militară împotriva Coreei de Nord este din ce în ce mai probabilă.

Nu este un secret că portavionul USS Carl Vinson stă lângă Peninsula Coreea vreme de săptămâni. Acum, USS Ronald Reagan, care își are baza în vecinătate, în Japonia, i s-a alăturat. USS Nimitz, care își are baza în statul Washington, s-a întors în port, după ce a încheiat un exercițiu. La fel și USS Theodore Roosevelt, mai spre sud, în San Diego.

US Navy a declarat că USS Roosevelt va lua poziție curând, dar nu a menționat destinația acestuia.

Desfășurarea a trei portavioane, cu flotele lor, este importantă, dacă nu chiar necesară, pentru o acțiune militară împotriva Coreei de Nord, dar nu este clar ce rol ar putea juca Marina în această misiune.

Însă misiunea în sine este clară: dacă ar fi să atace Coreea de Nord, Statele Unite ar încerca să distrugă facilitățile nucleare și să elimine artileria din Sud care țintește Seulul. Iar acest lucru l-ar realiza în primul râbd pe calea aerului.

Statele Unite au deja peste 100 de avioane F-16 în Coreea de Sud. Ele au efectuat exerciții în spațiul aerian sud-coreean în ultima perioadă, exerciții care de obicei preced un atac real. Așa s-a întâmplat în cazul Operațiunii Furtună în Deșert.

O lovitură la care să participe doar avioane F-16 ar fi o mare îndrăzneală. Coreea de Nord deține rachete sol-aer care pot acoperi o mare suprafață, astfel încât ar fi periculoasă trimiterea de aparate care nu au capacitatea de a deveni invizibile (ca F-18) împotriva unor ținte, fără a suprima mai întâi apărarea antiaeriană și centrele de comandă și control.

O asemene operațiune ar pune în pericol și Seulul, care ar putea resimți cel mai rapid răspunsul unui răspuns nord-coreean la acțiunea militară americană.

Însă și în acest caz, Statele Unite sunt pregătite. Loviturile vor fi probabil date parțial de bombardiere invizibile de la Baza Aeriană Andrews, localizatî în apropiere, în Guam.

În plus, Statele Unite ar mai putea desfășura avioane invizibile F-35, amplasate în Japonia încă din ianuarie. În acest mod, Washingtonul ar putea ataca artileria nord-coreeană, pentru a minimza pagubele produse de aceasta asupra Seulului.

Nu este clar încă dacă Statele Unite intenționează să desfășoare trupe terestre, deoarece astfel ar crește riscul pentru un bilanț mai mare al victimelor americane.

Totuși, dacă campania aeriană nu produce rezultatele scontate, Statele Unite vor fi obligate să trimită forțe speciale.

Însă rămân multe necunoscute. Întâi, nu se știe cât de sigure sunt informațiile americane privind locurile și sistemele de apărare ale potențialelor ținte. Cu atât mai mult cu cât Coreea de Nord, care este conștientă că riscă un atac, a făcut totul pentru a ascunde americanilor orice informație sensibilă.

Orice atac ar începe prin distrugerea centrelor de comandă. Știind acest lucru, Coreea de Nord și-a creat probabil un sistem prin care comanda va fi delegată în teritoriu, în eventualitatea în care șefii armatei ar fi uciși.

Nu știm exact nici cum Coreea de Nord va contracara un atac. Comandanții săi sunt bine pregătiți, chiar dacă par ciudați în comportamentul lor.

Este foarte probabil să dețină o capabilitate robustă de ofensivă.

Este foarte probabil să poată distruge avioane și nave.

Poate că sunt mai avansați în programul lor nuclear decât cred Statele Unite.

Poate că rachetele lor balistice pot atinge Guamul.

Un ul dintre cele mai importante lucruri care trebuie avute în vedere este că nord-coreenii nu sunt nici proști, nici nebuni. Oricât de straniu ar suna, nebunii proști nu construiesc arme nucleare și rachete. Însă oamenii care se simt încolțiți o fac.

Pe bună dreptate, Washingtonul ia amenințarea foarte în serios; nu ar desfășura asemenea forțe dacă nu ar fi necesar.

A merge la război contra cuiva pe care îl crezi nebun este cel mai nebunesc lucru pe care poți să-l faci, și nu este nici o dovadă că acesta este cazul Coreei de Nord. Întotdeauna este mai bine să-ți supraestimezi dușmanul.

Presupun că Trump va aștepta să se întoarcă la Washington pentru a ordona atacul, dar nu este sigur. El are programată revenirea la Casa Albă pe 27 mai.

 

Ne puteți urmări și pe Google News