Nu aruncați mâncarea rămasă de la Crăciun! Un bucătar celebru vă învață ce să faceți cu resturile

Nu aruncați mâncarea rămasă de la Crăciun! Un bucătar celebru vă învață ce să faceți cu resturile sursa: arhivă EVZ

Există diverse trucuri datorită cărora multă mâncare rămasă după sărbătorile de iarnă poate să fie salvată. Iată ce spun diverși specialiști în alimentație.

Românii pregătesc o masă de Crăciun încărcată de mâncăruri delicioase, dar care sunt și foarte greu digerabile. De obicei, a doua, a treia zi după mare sărbătoare apare senzația de sațietate. Așa că multă mâncare rămasă este aruncată. Pentru a salva din pagube, mai mulți, mai mulți specialiști în arta culinară au oferit sfaturi.

Cum putem să „recondiționăm” mâncare rămasă de sărbători

„În momentul în care dorim să facem o friptură proaspătă o lăsăm la decongelat, turnăm vin sau bere peste ea și formăm un alt sos, un alt gust. Alb sec sau o bere neagră. Într-o pungă alimentară, putem s-o punem fără sos. Sarmaua, la fel. Dacă avem oală plină de sarmale, punem frumușel într-un vas pe care îl punem la congelator și le putem păstra chiar și o lună de zile. Când le punem din nou la fiert, putem să luăm puțină zeamă de varză și turnăm peste ele.

Salata boeuf o mâncăm, maioneză introdusă în congelator se deteriorează și își pierde calitatea. Piftia rezistă, dar nu putem s-o ținem mai mult de o săptămâna pentru că începe să mucegăiască. Din cozonac poți să prepari, dacă s-a uscat, o prăjitură. La 100 ml lapte un ou, poți să pui și smântână, vanilie, zahăr și pui ceva fructe peste cozonac, torni compoziția, dacă mai pui și ceva scorțișoară iese o prăjitură excepțională”, a spus chef Petrișor Tănase, conform Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune un studiu realizate la ONU. Câtă hrană aruncă românii anual

Există o greșeală pe care o fac mulți români și care trebuie să fie evitată neapărat. „Ciocolata are teoglomină, teoglomina este mult mai toxică pentru animale. Aritmii, agitație, ca și cum am mânca noi 3 ciocolate o dată. Oasele din produsele pe care le consumăm de Crăciun. Oasele sunt bine fierte dacă faci piftie. Sunt greu digestibile și periculoase pentru aparatul lor digestiv, alfel, le place”, a spus Adriana Baltă, biolog.

Conform unui studiu făcut de ONU, un român aruncă, în fiecare an, 70 de kg de mâncare, iar cel mai des ajung la gunoi fructele, legumele și pâinea. Ne situăm la mijlocul clasamentului european. Mai mult decât noi aruncă mâncare moldovenii și ucrainenii, în medie, 76 de kilograme de alimente, în fiecare an.