ANM prelungește avertizările pe litoral. Ploi torențiale. Update
- Bianca Ion
- 1 septembrie 2024, 16:03
Constanța. ANM a prelungit atenționarea nowcasting Cod galben pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. Aceasta va fi în vigoare până duminică, 1 septembrie, până la ora 17:30.
Conform meteorologilor se vor semnala averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
În județul Constanța, localitățile aflate în sub cod galben sunt:
- Mihail Kogălniceanu,
- Cobadin,
- Lumina,
- Ostrov,
- Cogealac,
- Băneasa,
- Nicolae Bălcescu,
- Corbu,
- Lipnița,
- Crucea,
- Chirnogeni,
- Independența,
- Oltina,
- Aliman,
- Mihai Viteazu,
- Deleni,
- Istria,
- Adamclisi,
- Dobromir,
- Seimeni,
- Ion Corvin,
- Săcele,
- Topalu,
- Pantelimon,
- Târgușor,
- Fântânele,
- Cerchezu,
- Siliștea,
- Grădina,
- Vulturu,
- Dumbrăveni
Iar pentru județul Tulcea:
- Babadag,
- Sarichioi,
- Jurilovca,
- Baia,
- Topolog,
- Valea Nucarilor,
- Murighiol,
- Mihail Kogălniceanu,
- Casimcea,
- Slava Cercheză,
- Mihai Bravu,
- Ceamurlia de Jos,
- Stejaru,
- Ciucurova,
- Beidaud
Noi alerte ANM pe litoral. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare nowcasting Cod galben pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, semnalând averse torenţiale şi intensificări ale vântului, valabilă duminică, 1 septembrie, până la ora 16:30.
Conform ANM, avertizările nowcasting sunt emise pentru fenomene periculoase imediate și acoperă o perioadă de maximum şase ore.
Ce localități de pe litoral sunt sub cod galben de ploi torențiale
În județul Constanța, mai multe localități vor fi afectate de condiții meteo severe, incluzând averse torențiale cu acumulări de 15-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. Printre localitățile vizate se numără:
- Cernavodă
- Hârșova
- Cogealac
- Rasova
- Ciobanu
- Crucea
- Ghindărești
- Seimeni
- Topalu
- Gârliciu
- Pantelimon
- Saraiu
- Horia
- Vulturu
De asemenea, în județul Tulcea, o serie de localități din zona continentală și din apropierea Dunării vor experimenta fenomene similare. Printre aceste localități se numără:
- Tulcea
- Măcin
- Babadag
- Sarichioi
- Isaccea
- Jijila
- Greci
- Baia
- Niculițel
- Topolog
- Luncavița
- Somova
- Cerna
- Valea Nucarilor
- Carcaliu
- Turcoaia
- Frecăţei
- Mihail Kogălniceanu
- Casimcea
- Slava Cercheză
- Nalbant
- Dăeni
- Mihai Bravu
- Ceamurlia de Jos
- Izvoarele
- Stejaru
- Nufăru
- Ostrov
- Văcăreni
- Ciucurova
- Peceneaga
- Dorobanţu
- Beidaud
- Horia
- Valea Teilor
- Hamcearca
- Grindu
- Smârdan
- I.C. Brătianu
- Maliuc
- Pardina
- Ceatalchioi
În toate aceste localități, sunt așteptate ploi torențiale, vânt puternic, grindină și descărcări electrice, care pot cauza acumulări semnificative de apă și alte fenomene meteo periculoase, informează Agerpres.
Ciclon în Marea Neagră
O furtună de o intensitate rar întâlnită a lovit sudul litoralului, aducând o cantitate record de 225 de litri de apă pe metru pătrat în doar 24 de ore. Această ploaie torențială a forțat autoritățile să emită un cod portocaliu, avertizând populația asupra pericolului iminent de inundații și posibilele daune.
Formarea acestui ciclon în Marea Neagră, alimentat de aerul rece venit la altitudine, a fost cauza principală a fenomenului extrem. Blocajul atmosferic a permis acumularea masivă de umezeală, care ulterior a fost transportată rapid către litoral, provocând precipitațiile abundente care au afectat zona.
Meteorologul Mihai Timu de la ANM a subliniat că astfel de cicloane, formate în apropierea țărmului, sunt cunoscute pentru producerea unor cantități foarte mari de ploi. În noaptea precedentă, consecințele au fost deosebit de grave, ducând la inundații extinse în sudul litoralului.
Cum va fi vremea pe litoral zilele următoare
Meteorologii prognozează ploi moderate în zilele următoare, în special în sud-estul țării, cu un risc mai mare de apariție a unor noi sisteme noroase luni și în cursul nopții de luni spre marți. Florinela Georgescu, șefa ANM, a remarcat că evenimentul de azi-noapte este unul rar, comparabil doar cu fenomenele extreme din anii 2004 și 2005, subliniind că alte regiuni ale țării nu vor experimenta ploi la fel de intense.