Noul Prinț de Wales, arma secretă a regelui Carol al III-lea

Noul Prinț de Wales, arma secretă a regelui Carol al III-lea Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă Diana, Prințesa de Wales, a contribuit la o demonizare a lui Carol al III-lea în anii 1990, s-ar putea ca fiul care seamănă cel mai mult fizic cu mama sa să fie îngerul păzitor al noului rege britanic.

William, numit prinț de Wales de tatăl său în primul discurs de după moartea Elisabetei a II-a, este noul moștenitor și, deși mulți britanici ar prefera ca el să urce pe tron acum, el va fi mai degrabă arma secretă și aliatul cel mai loial al lui Carol decât o amenințare la adresa domniei sale.

William Arthur Philip Louis, de asemenea duce de Cornwall și Cambridge, conte de Strathearn și baron de Carrickfergus, va deveni moștenitor la câteva luni după ce va împlini 40 de ani. Este o vârstă optimă pentru a fi consilierul tatălui său, care avea doar trei ani când a devenit moștenitor al reginei Elisabeta a II-a.

Regele Carol al III lea, mai apropiat de tradiție decât William

Prințul de Wales a stat alături de tatăl său și de mama sa vitregă, Camilla, regina consoartă, în timpul proclamării lui Carol al III-lea de către ceremonialul și vechiul organism, Consiliul de Înălțare, o imagine care probabil că se va repeta mult în anii următori, mai ales în momentele cheie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce noul rege va reprezenta din ce în ce mai mult demnitatea și tradiția instituției monarhiei, exprimându-și mult mai puțin opiniile asupra problemelor care îl pasionează, noul Prinț de Wales va fi imaginea mai apropiată a monarhiei, preluând multe dintre îndatoririle tatălui său în materie de ONG-uri, promovând relațiile cu publicul tânăr și arătând latura mai umană a monarhului, care este, de asemenea, tată și bunic și, după cum a spus Camilla, mai jucăuș în privat, punând voci în timp ce le citește nepoților săi cărțile Harry Potter.

În discursul său de proclamare, Carol al III-lea se gândea la modul în care preocuparea sa pentru mediu - un aspect marginalizat cu decenii în urmă - câștigă laude pentru inițiative precum compania de alimente organice Duchy Originals și The Prince's Countryside Fund, care sprijină mediul rural. William împărtășește această preocupare și îi conferă o perspectivă și mai globală după ce a călătorit în străinătate în timpul unui an sabatic, așa cum fac mulți tineri britanici înainte de facultate, dar nu doar ca un petrecăreț, ci ca voluntar care lucrează la proiecte de conservare în Chile, Kenya și Noua Zeelandă.

William și Kate

La fel ca bunicul său, Ducele de Edinburgh, care a fondat o organizație - numită după el - pentru tineri, William crede cu tărie în inițiativele de sprijinire a încrederii și a abilităților fizice ale copiilor, iar tinerețea sa îl poziționează mai bine decât Carol al III-lea pentru a se adapta la problemele și preocupările generațiilor care văd familia regală mai mult în videoclipuri pe rețelele de socializare decât în presa tradițională.

William și Kate, așa cum tinde să o numească presa, luptă împotriva unor fenomene foarte actuale, cum ar fi hărțuirea online, și se interesează în mod special de sănătatea mintală, conducând campania Heads Together pentru a „schimba percepțiile naționale" despre sănătatea mintală.

Pe Carol al III-lea și pe fiul său cel mare îi unește ceva care atrage un public britanic sătul de dramele familiei regale: căsătorii aparent fericite cu femei care au caractere puternice, dar care nu doresc să facă mari schimbări în monarhie, așa cum pare să-și dorească soția lui Harry, ducesa de Sussex, Meghan Markle. Este adevărat că persistă povestea Dianei ca victimă a răcelii unui soț și a unei instituții, dar sondajele arată că regele a câștigat afecțiunea publicului, în mare parte pentru că este căsătorit de 17 ani cu femeia pe care a iubit-o de când era tânăr. Camilla, cândva probabil „cea mai detestată femeie din Marea Britanie”, după cum își amintește reporterul Casei Regale, Carole Malone, este acum acceptată datorită unei strategii de comunicare inteligente a Palatului.

Dacă regina consoartă Camilla nu a avut prea multe de evidențiat în primii ani ai relației lor, Catherine este cel mai bun cadou pe care presa britanică l-a avut de la Diana încoace, iar relațiile publice de la Buckingham îi vor acorda cu siguranță un rol principal, având în vedere că a fost cel mai iubit membru al familiei regale după Elisabeta a II-a într-un sondaj publicat în luna mai de Ipsos. Camilla a nimerit-o bine când a decis să nu folosească titlul de Prințesă de Wales, din motive evidente, iar Catherine a nimerit-o bine acceptând titlul (și inelul lui Lady Di), amintind de mama care îi lipsește lui William.

William, mai aproape de supuși

Prin decizia sa de a se căsători cu o persoană din afara aristocrației, cu o colegă de facultate, William pare să se fi poziționat mai aproape de supușii săi, câștigând popularitate pentru familia regală, la fel cum a făcut Filip al VI-lea al Spaniei prin căsătoria cu Letizia. Același sondaj Ipsos îl plasează pe locul al treilea pe William, publicul folosind adjective precum „modern”, în timp ce pe tatăl său îl definește ca fiind „tradițional".

Hobby-urile celor doi contribuie la această imagine: în timp ce Carol al III-lea a jucat polo, sportul regilor, William este mai degrabă un fan al fotbalului, fiind și președinte al Asociației de Fotbal, dar și un suporter activ al echipei Aston Villa.

În timp ce Carol al III-lea pozează adesea cu mâna în buzunar, stângaci, William este mai natural, fie că este alături de copiii săi, fotografiat de soția sa, fie că bea halbe de Guinness de Ziua Sfântului Patrick, râzând cu Kate în pub-urile britanice. „A moștenit de la mama sa o amabilitate cu oamenii obișnuiți și asumarea unor sarcini mai oficiale", spune experta în limbajul corpului Adrianne Carter.

Această notă de rebeliune, nevoia de a gândi pentru sine, ne amintește de tânărul prinț Charles. Totuși, în comparație cu Harry, William va veni întotdeauna în apărarea coroanei atunci când familia sa, și mai ales tatăl său, va avea nevoie de el. El a făcut acest lucru după interviul acordat de Harry și Meghan lui Oprah Winfrey , când a spus că „nu, nu suntem deloc o familie rasistă”. Și a fost (potrivit unei surse citate de The Daily Telegraph ) decizia sa de a-i invita pe fratele său Harry și Meghan să salute publicul împreună cu el și Kate, lăsând deoparte divergențele după plecarea lor în Statele Unite.

O demonstrație de unitate. „Nu doar dragostea frațească a arătat ridicarea sa la rolul de al doilea cel mai important om de stat din Casa Windsor", scrie Telegraph. A fost primul semn că regele Carol al III-lea putea conta pe noul Prinț de Wales și pe popularitatea acestuia ca o punte de legătură între trecut și provocările viitorului.