Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II a. Sicriul va fi coborât în Cavoul Regal
- Mădălina Dinu
- 19 septembrie 2022, 17:02
Din cei 2.000 de participanți la ceremonie vor face parte lideri mondiali, membri ai familiei regale, reprezentanți ai organizațiilor caritabile și cei care au avut „contribuții extraordinare" în lupta împotriva pandemiei COVID-19.
Update
Prințul George și prințesa Charlotte au fost prezenți la cortegiul funerar de la Londra. Cei doi au adus și ei ultimele omagii reginei Elisabeta a II-a, străbunica lor. George și Charlotte au mers în spatele sicriului suveranei, înainte ca acesta să fie dus în interiorul Abației Westminster unde a avut loc ceremonia religioasă.
În plus, ei au fost însoțiți de părinții lor, prințul William și ducesa Kate, dar și de alți membri ai familiei regale. Prințul George, în vârstă de nouă ani, se regăsește pe al doilea loc în ceea ce privește ordinea succesiunii la tron. În urma familiei regale conduse de regele Charles al III-lea au venit directorul Colecțiilor Regale, Controlorul biroului Lordului Şambelan, unul dintre departamentele casei regale, și secretarul privat al reginei, potrivit Adevărul.
Sicriul reginei va fi coborât în Cavoul Regal
Slujba de la Windsor va fi o ceremonie mai intimă
La finalul slujbei de înmormântare, sicriul reginei va fi coborât în Cavoul Regal, situat sub St. George, în timp ce decanul va citi Psalmul 103, care se încheie cu cuvintele: „Pleacă în călătoria ta din această lume, suflet creștin”. Vor fi proclamate apoi titlurile reginei, înainte ca cimpoierul să cânte pentru ea pentru ultima oară. A doua slujbă a zilei va fi o ocazie mai intimă decât cea de la Londra de mai devreme și va fi condusă de decanul de Windsor, care va rosti Licitația.
Rugăciunile vor fi rostite de rectorul din Sandringham, de ministrul de la Crathie Kirk, unde familia se închină atunci când se află în reședința de la Balmoral, și de capelanul Capelei Regale a Tuturor Sfinților din Windsor Great Park.
Familia regală se va aduna împreună cu o congregație formată din membri ai Casei Regale, din trecut și din prezent, precum și din personalul care a lucrat pe proprietățile private.
Update 17:00
Sicriul reginei a ajuns la Windsor și se îndreaptă spre castel
Sicriul reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Windsor, după ce a făcut călătoria cu mașina funerară de stat de la Londra.
Coșciugul se va alătura unei procesiuni care va urca pe Aleea Lungă până la Castelul Windsor. I se vor alătura Regele Carol al III-lea și alți membri ai familiei regale înainte de a se deplasa la Capela St. George pentru slujba de înmormântare.
Prima doamnă a Ucrainei îi mulțumește reginei pentru că „a împărtășit dorința noastră de libertate”
Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, care a participat luni la funeraliile Reginei, i-a mulțumit regretatului monarh pentru „semnalul important de sprijin” acordat țării.
„Ne-a urat vremuri mai bune și a împărtășit dorința noastră de libertate”, a scris Zelenska pe Twitter. „Ne vom aminti mereu de ea cu profundă recunoștință”. Zelenska a participat la slujbă în timp ce soțul ei, președintele Volodimir Zelenski, continuă să susțină „Ne vom aminti mereu de ea cu profundă recunoștință". Zelenska a participat la slujbă în timp ce soțul ei, președintele Volodimir Zelenski, continuă să supravegheze defensiva Ucrainei la invazia Rusiei. Reprezentanții ruși nu au fost invitați la funeraliile de luni.
Update 15:00
Sute de persoane s-au adunat în fața primăriei din Belfast, Irlanda de Nord, pentru a urmări pe ecrane mari funeraliile
Sute de persoane s-au adunat luni în fața primăriei din Belfast, Irlanda de Nord, pentru a urmări pe ecrane mari funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a.
Unii îndoliați s-au așezat pe pături sau pe scaune pliante, în timp ce alții au stat în picioare pe iarba din fața clădirii civice din capitala nord-irlandeză în timp ce urmăreau slujba.
Veterani militari purtând medalii și copii care se jucau au alcătuit mulțimea diversă, potrivit agenției britanice de presă PA Media, cu o tăcere solemnă în timp ce slujba se apropia de final și se cânta God Save the King.
Mașina lui Joe Biden, oprită în traficul londonez în drum spre funeraliile Reginei
Mașina lui Joe Biden a fost blocată în trafic în timp ce președintele american se îndrepta spre Westminster Abbey pentru funeraliile reginei.
Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată cum vehiculul blindat, poreclit „Bestia”, a rămas blocat în fața unui restaurant Pret a Manger, în apropiere de Marble Arch, în Westminster.
Joe Armitage, un consultant politic în vârstă de 27 de ani, a filmat momentul și a declarat că oamenii din public au încercat să se apropie de mașină când aceasta s-a oprit, dar au fost opriți de poliție.
American President comes to a standstill in London traffic near Marble Arch. Might as well have taken the bus. pic.twitter.com/lJ2nNE5kC9
— Joe Armitage (@joe_armitage) September 19, 2022
Update 14:09
Sicriul reginei va fi scos în curând din abație.
Sicriul Reginei a fost scos din Westminster Abbey după slujba de înmormântare. Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, iar sicriul defunctei suverane este acum transportat afară din Westminster Abbey.
Acesta se va deplasa prin Londra până la Wellington Arch, de unde regina va face ultimul drum, spre Windsor, pentru a fi înmormântată.
Update 13:50
Națiunea tace pentru Regina Elisabeta a II-a
La Westminster Abbey și în întreaga țară a început un moment de reculegere de două minute în onoarea reginei.
Urmează o interpretare a „The Last Post”, o scurtă fanfară cântată la serviciile de comemorare și la funeraliile militare.
Mulțimea din fața Westminster Abbey s-a oprit pentru un moment de reculegere, alături de persoanele îndoliate din interiorul clădirii. Sicriul reginei va fi scos în curând din abație.
Binecuvântare rostită în timp ce funeraliile se apropie de final
„Dumnezeu să dăruiască celor vii harul; celor plecați odihna; Bisericii, Regelui, Commonwealth-ului și tuturor oamenilor, pace și concordie, iar nouă, păcătoșilor, viața veșnică; iar binecuvântarea lui Dumnezeu Atotputernic, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, să fie între voi și să rămână cu voi în veci. Amin”, a citit decanul.
Al treilea imn, interpretat la nunta prințului William, cântat de cor
Corul și congregația cântă acum cel de-al treilea imn - Love divine, all loves excelling - care este o melodie galeză și care a fost cântată și în 2011 la nunta prințului William cu Kate Middleton la Westminster Abbey.
Aranjamentul este realizat de James O'Donnell, un fost organist la abație.
Transmisiune live - Sicriul Reginei Elisabeta purtat spre Westminster Abbey din Londra pentru funeraliile de stat.
Queen Elizabeth II’s coffin has been taken to Westminster Abbey in London for her state funeral.
Watch live: https://t.co/d2JgG88h0H
Follow updates on the service: https://t.co/f57TlVZyKG pic.twitter.com/gm0Sd2RS6P
— CNN International (@cnni) September 19, 2022
Update
Regele Carol al III-lea a sosit la Westminster Abbey din Londra, la 19 septembrie 2022, pentru serviciul funerar de stat pentru Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
King Charles III arrives at Westminster Abbey in London on September 19, 2022, for the State Funeral Service for Britain's Queen Elizabeth II.
pic AFP pic.twitter.com/MsRTLmawsu
— Elliot Wagland (@elliotwagland) September 19, 2022
Biden și liderii mondiali participă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a
Președintele american Joe Biden s-a alăturat luni unui lung șir de lideri mondiali la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, în Westminster Abbey din Londra, unde ceremoniile regale vor fi expuse în întregime pentru a aduce un omagiu unui monarh a cărui domnie s-a întins pe durata a șapte decenii.
Biden este programat să se întoarcă la Washington luni după-amiază, după funeralii. În timpul scurtei lor vizite la Londra, președintele și prima doamnă Jill Biden i-au prezentat omagiile reginei, au semnat cărți de condoleanțe și au participat la o recepție cu alți lideri și cu regele Carol al III-lea.
Ora 12:15
Regele și regina consoartă, prințul și prințesa de Wales și membri ai familiei regale vor pleca spre Windsor cu mașina.
Procesiunea cu sicriul va merge spre vest de-a lungul capătului sudic al Hyde Park, înainte de a trece de poarta reginei și de a se îndrepta spre Cromwell Road.
Apoi va trece prin Hammersmith și Chiswick, de-a lungul malului nordic al râului Tamisa, înainte de a se îndrepta spre Great West Road.
Sicriul reginei va fi apoi condus la sud de Aeroportul Heathrow și va trece prin Staines înainte de a intra în incinta Castelului Windsor prin Shaw Farm Gate.
Ora 12.00:
Reveille, imnul național și o melodie de adio, interpretată de cimpoierul regal, vor încheia serviciul funerar de stat în jurul prânzului.
Ora 11.55:
Se va păstra o tăcere națională de două minute.
Ora 11.00:
Înmormântarea începe în prezența a peste 2.000 de persoane.
Ora 10.52:
Procesiunea ajunge la Poarta de Vest a Westminster Abbey, unde grupul de purtători va ridica sicriul din trăsura de stat și îl va transporta înăuntru pentru serviciul funerar de stat.
Marea Britanie se pregătește să își ia un ultim rămas bun de la regina Elisabeta a II-a în cadrul unor funeralii de stat grandioase, zeci de lideri mondiali și membri ai familiei regale, din Europa până în Lesotho și Japonia, urmând să se numere printre cele 2.000 de persoane care vor participa la înmormântarea de la Westminster Abbey, în centrul Londrei, scrie Al Jazeera.
Vizionarea publică a sicriului reginei, drapat în steagul regal cu coroana imperială, globul și sceptrul pe el, se va încheia luni, la ora 6:30 (05:30 GMT), urmată de funeralii.
Sute de mii de oameni au stat la coadă ore în șir pentru a trece pe lângă sicriul de stejar în cele patru zile în care acesta a fost depus. Timpul de așteptare estimat a atins un vârf de peste 25 de ore la începutul zilei de sâmbătă, iar duminică a fost în cele din urmă închis pentru nou-veniți.
Vicepreședintele chinez Wang Qishan, președintele francez Emmanuel Macron, împăratul japonez Naruhito și președintele Statelor Unite Joe Biden s-au alăturat celor care i-au adus omagiile celui mai longeviv monarh britanic în ultima zi de veșnicie oficială la Westminster Hall, o clădire veche de 900 de ani.
„Ați fost norocoși că ați avut-o timp de 70 de ani. Cu toții am fost", a declarat președintele american Joe Biden.
Marea Britanie a ținut duminică seara un moment de reculegere în onoarea reginei Elisabeta.
Cortegiul funerar
Funeraliile de stat vor începe cu puțin timp înainte de ora 11:00 (10:00 GMT), când sicriul reginei va fi așezat pe o trăsură cu tunuri și va fi tras de 142 de marinari ai Marinei Regale până la abație, finalul a 10 zile de doliu național pentru cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.
Procesiunea va fi condusă de aproximativ 200 de cimpoieri și toboșari. Regele Carol, frații și fiii săi, prinții William și Harry și alți membri ai familiei regale vor merge în spatele sicriului.
Ziua de luni a fost declarată zi de sărbătoare publică și se așteaptă ca sute de mii de oameni să se alinieze pe traseul procesiunii. Înmormântarea va fi proiectată în fața mulțimii din parcurile și spațiile publice din Marea Britanie, precum și în 200 de țări din întreaga lume.
Clopotul Abației - locul unde au avut loc încoronări, nunți și înmormântări ale regilor și reginelor engleze și apoi britanice timp de aproape 1.000 de ani - va bate de 96 de ori pentru a marca fiecare an din viața ei.
„Aici, unde regina Elisabeta s-a căsătorit și a fost încoronată, ne adunăm din întreaga națiune, din Commonwealth și din națiunile lumii, pentru a plânge pierderea noastră, pentru a ne aminti de lunga ei viață de servicii altruiste”, va spune David Hoyle, decanul Westminster.
Regina Marii Britanii a murit pe 8 septembrie la Castelul Balmoral din Scoția, după 70 de ani de domnie.