Evenimentul Zilei > International > Noul președinte uruguayan este învestit și promite să consolideze Mercosul
Noul președinte uruguayan este învestit și promite să consolideze Mercosul

Noul președinte uruguayan este învestit și promite să consolideze Mercosul

OLHA ONLINE (Brazilia), După 15 ani, el nu mai este un președinte al Frente Ampla care este învestit în Uruguay. Duminica aceasta (1 martie), Luis Lacalle Pou, din tradiţionalul Partid Național, a preluat guvernul țării la vârsta de 46 de ani, rupând hegemonia coaliției de stânga.

În discursul său de învestitură, noul șef de stat, subliniind caracterul civilizat al Uruguayului, a elogiat faptul că, de la redemocratizarea țării din 1985, „toți președinții și-au încheiat mandatele și au transmis puterea în mod democratic”.

„Trebuie să ne amintim că suntem chiriași ai puterii”, a declarat președintele de centru-dreapta, mișcat și cu lacrimi în ochi, în timpul ceremoniei de la Palatul Legislativ, din capitala Montevideo.

La ceremonia de învestire au participat congresmeni, miniștri și alți șefi de stat, precum regele Felipe al Spaniei, și liderii din Brazilia, Paraguay și Chile, Jair Bolsonaro, Mario Abdo Benítez și Sebastián Piñera, pe lângă soţia, copiii și tatăl lui Lacalle Pou, fostul președinte Luis Alberto Lacalle.

Noul președinte a fost întâmpinat la intrarea Parlamentului de către fostul președinte José „Pepe” Mujica, cel mai votat senator la ultimele alegeri. Mujica a fost responsabil pentru depunerea jurământului lui Lacalle Pou și a lui Beatriz Argimón, vicepreşedinta sa.

În discursul ţinut, Lacalle Pou a afirmat că este necesară consolidarea și flexibilizarea Mercosul, „pentru ca țările din bloc să poată face comerț cu țări din afară”, și că acordul comercial cu Uniunea Europeană trebuie dus mai departe.

El a mai declarat că acesta este un moment politic istoric pentru Uruguay, deoarece pentru prima dată țara va fi guvernată de o coaliție formată din cinci partide. „Știu că acest fapt creează incertitudine, dar vom merge pas cu pas. Oamenii au ales o schimbare și vom face o schimbare”.

Lacalle Pou a afirmat că nu dorește ca învestirea sa să fie amintită pentru „schimbarea unei jumătăţi cu cealaltă [jumătate] a societății”, o aluzie la trecerea Frente Ampla în opoziție după 15 ani petrecuţi la putere. El a adăugat că va păstra ceea ce a fost bine făcut în administrațiile anterioare și că va schimba ceea ce nu merge bine.

El a atras atenția, de asemenea, asupra deteriorării economiei și a creșterii șomajului, afirmând că „este necesară recuperarea statului, rearanjarea resurselor și realizarea deschiderii pieței”.

În ceea ce privește securitatea, unul dintre subiectele care îi preocupă cel mai mult pe uruguayeni în ultimele luni, el a declarat că există o situație de urgenţă și că problema va fi o prioritate în prima sa zi de muncă, luni (2 martie).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: