Noul Guvern. Prima rundă de negocieri PNL-USR-PLUS-UDMR. Cine a câștigat

Sâmbătă dimineața au început negocierile între cele trei partide ce vor forma noul Guvern: PNL, USR PLUS și UDMR. Discuțiile au loc la Vila Lac și, din informațiile apărute până acum, reiese că PNL a avea cele mai multe ministere.

Prima rundă de negocieri dintre echipele PNL, USR PLUS şi UDMR s-a soldat cu stabilirea structurii programului de guvernare.  Discuţiile au fost purtate sâmbătă, la Vila Lac. Următoarea rundă de negocieri între cele trei formațiuni va avea loc duminică.

„Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS şi UDMR au avut astăzi (sâmbătă n.r.) prima rundă de discuţii pentru constituirea noii majorităţi parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare şi cel privitor la funcţionarea majorităţii parlamentare.

La negocierile politice, fiecare formaţiune şi-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea şi funcţionarea coaliţiei. În ceea ce priveşte programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia şi modul în care se armonizează programele celor trei formaţiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole”, se afirmă într-un comunicat de presă comun al preşedinţilor PNL, USR PLUS şi UDMR.

„S-au convenit coordonatele activităţii comune la nivel parlamentar care stau la baza funcţionării majorităţii”, mai precizează documentul.

„Liderii celor trei formaţiuni şi-au afirmat voinţa de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”, se încheie comunicatul tripartit.

Digitalizarea, primul punct pe care s-a ajuns laacord

Dragoș Pâslaru de la USR PLUS a declarat în contextul negocierilor că o primă parte a discuțiilor s-a încheiat.

„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USR PLUS-PNL-UDMR. Şi ce capitol fain pentru o revoluţie a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris el pe Facebook. Și Ionel Dancă de la PNL a susținut același lucru: „Programul comun de guvernare avansează în discuţiile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR. Primul capitol încheiat este cel despre solutii digitale pentru modernizarea statului şi a economiei pe care o aşteaptă românii. Succes, tuturor colegilor”.

Echipele de negociere

Desfășurarea acestor negocieri pentru formarea coaliției parlamentare și a echipei guvernamentale a fost decisă joi, în urma unei întâlniri informale desfășurate la Palatul Cotroceni, anunţa atunci Dan Barna, copreşedinte USR PLUS.

„Discuţiile pentru formarea coaliţiei de guvernare au început. În această dimineaţă am participat alături de colegul meu Dragoş Tudorache la o primă discuţie cu preşedinţii PNL şi UDMR, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor. La prima parte a întâlnirii a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. Începând de sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide - USR PLUS, PNL şi UDMR - pornind cu priorităţile programului de guvernare al viitorului Cabinet şi continuând cu structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Acesta a precizat că, la întâlnirea de joi nu s-a discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri, ci doar alternative de calendar pentru finalizarea procesului început sâmbătă.

Echipele de negociere

Întrucât liderii celor trei formațiuni au decis ca negocierile să se poarte pe trei paliere - program de guvernare, funcții în Guvern, funcții în Parlament, echipele pentru aceste discuții au fost structurate pe aceste trei direcții.

PNL a participat la negocieri cu o echipă condusă de președintele partidului, Ludovic Orban și din care fac parte secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, prim-vicepreședinții Rareș Bogdan și Raluca Turcan, precum și premierul desemnat, Florin Cîțu.

Program de guvernare: Ionel Dancă, Cristian Bușoi, Laurențiu Leoreanu

Funcții în Guvern: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău.

Funcții în Parlament: Alina Gorghiu, Florin Roman, Raluca Turcan, Relu Fenechiu.

USR PLUS participă la negocierile politice cu cei doi copreședinți, Dan Barna și Dacian Cioloș, și cu o echipă numeroasă, de nu mai puțin de 19 persoane.

Program de guvernare: Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Viziteu, Stelian Ion, Dragoș Pîslaru, Anca Dragu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie.

Funcții în Guvern: Dan Barna, Dacian Cioloș, Dominic Fritz, Dragoș Tudorache, Vlad Voiculescu, Ionuț Moșteanu.

Funcții în Parlament: Cătălin Drulă, Radu Mihail, Cristina Prună, Silvia Dinică, Oana Țoiu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie.

UDMR are o echipă mai mică, condusă de președintele Kelemen Hunor.

Program de guvernare: Tanczos Barna, Balint Porcsalmi, Hegedus Csilla, Antal Arpad, Csoma Botond.

Funcții în Guvern și Parlament: Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Rozalia Biro.

Optimism înainte de discuții

Printre primii care au oferit detalii despre ceea ce urmează a se discuta la Vila Lac în vederea formării noului Guvern se află chiar Kelemen Hunor, președintele UDMR, al cărui partid va face parte din coaliția ce va conduce țara: PNL -USR PLUS - UDMR.

Kelemen Hunor s-a declarat foarte încântat de începerea acestor negocieri, întrucât își dorește pentru UDMR cât mai multe poziții de conducere, iar deja au început să fie vehiculate câteva variante de împărțire a ministerelor.

Președintele UDMR consideră că înaintea oricărei negocieri despre ce partid va lua ce minister, este nevoie de un program de guvernare adaptat vremurilor grele pe care le trăim. Cu alte cuvinte, un program de guvernare care să le ofere cetățenilor siguranță și care să poată face față solicitărilor existente.

„Avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la așteptările societății. Punerea în aplicare al unui astfel de program presupune un guvern bine structurat şi un parlament cu o majoritate stabilă”, a spus liderul UDMR.

Toți sunt de acord cu obiectivul principal al noului Guvern

De acord cu el pare a fi și senatorul USR PLUS Adrian Weiner, de asemenea participant la negocierile de sâmbătă.

Din punctul său de vedere, programul de guvernare ce va fie creat în cadrul coaliției trebuie să „bifeze” câteva puncte importante. El susține că România deja se află într-o postură foarte delicată din cauza pandemiei de Covid-19 care a reușit să genere, de fapt, „o criză sanitară de proporții” care ar putea fi urmată chiar de o „criză economică și socială”, a cărei anvergură nu poate fi estimată deocamdată.

Discuțiile par să decurgă într-o manieră pașnică, întrucât toți cei implicați urmăresc, în principiu, același lucru, anume formarea cât mai rapidă a unui Guvern funcțional, care să fie placul tuturor

Adrian Weiner s-a pus de acord pe această temă din considerente ce țin de posibilitatea apariției unei „crize politice” de care România chiar nu ar avea nevoie în aceste momente grele.

Discuțiile dintre PNL - USR PLUS - UDMR sunt structurate în jurul a trei obiective foarte clare la prima vedere: cel mai important ar fi programul de guvernare ce trebuie pus la punct, apoi creionarea structurii Guvernului și mai apoi structurarea majorității parlamentare.

Un alt punct pe care trebuie să îl menționăm, despre care a vorbit și Kelemen Hunor, este împărțirea puterii ce trebui lăsată în mâini diferite pentru ca totul să funcționeze în armonie. Astfel, vorbim despre un nou Guvern ce are la bază un Executiv și un Legislativ puternic, care în teorie nu ar trebui să dea greși. Se știe că programul de guvernare, în final, este dictat de structurile decizionale din Parlament și Guvern.

Prima structură a ministerelor. PNL deține mai multă putere?

Conform ultimelor date vehiculate în presă, PNL pare să dețină majoritatea și începe prin numirea lui Florin Cîțu în funcția de premier al României. Pentru a exista o oarecare balanță asupra puterii, s-ar fi propus doi viceprim-miniștrii, funcții ce ar fi ocupate de UDMR și USR PLUS în egală măsură.

Ministerul de interne ar putea fi preluat Marcel Vela sau Laurențiu Leoreanu de la PNL, ori de Dragoș Tudorache de la USR PLUS.

Ministerul de Finanțe ar urma să fie predat lui Bogdan Iulian Huțucă sau Ionel Dancă de la PNL ori lui Claudiu Năsui sau Anca Dragu de la USR PLUS.

Ministerul Dezvoltării ar intra sub jurisdicția lui Ion Ștefan, Laurențiu Leoreanu, Florin Roman, Raluca Turcan, Robert Sighiartău de la PNL ori Ionuț Moșteanu sau Cristian Ghinea de la USR PLUS.

În legătură cu ministerul Economiei s-ar fi propus spargerea acestuia în mai multe ministere cum ar fi Economie, Energie, Turism și IMM, dar liberalii se opun vehement acestei idei. Așadar, Virgil Popescu s-ar afla la cârma economiei, iar în cazul în care se va sparge ministerul ar fi după cum urmează: Energia ar putea merge la USR/PLUS și vehiculată Cristina Prună de la USR PLUS, iar Turism și IMM tot la USR/PLUS.

La Transporturi este nominalizat în primă fază Lucian Bode de la PNL sau Cătălin Drulă de la USR PLUS ar urma să preia ministerul pentru IT și Comunicații unde un nume discutat este Claudiu Năsui de la USR PLUS.

Până în acest moment UDMR nu „deține” niciun minister în noul Guvern.

Ministerul Justiției ar putea ajunge la Cătălin Predoiu și Daniel Fenechiu de la PNL sau la Iulian Scântei și Stelian Ion de la USR PLUS.

Cum sunt împărțite celelalte ministere?

Mediu: ar fi cedat către UDMR

Muncă: Violeta Alexandru și Dan Vîlceanu de la PNL sau  Cristian Seidler de la USR PLUS

Sănătate: Nelu Tătaru de la PNL sau Cseke Attila de la UDMR. USR PLUS a renunțat la acest minister dorind ca Vlad Voiculescu să-și păstreze funcția de viceprimar al Capitalei.

Externe: Bogdan Aurescu

Apărare: Nicolae Ciucă

Agricultură: Emil Dumitru (secretar de stat) de la PNL sau actualul șef al APIA, Adrian Pintea.

Fonduri UE: Marcel Boloș de la PNL

Educație: ar ajunge la UDMR, dar PNL vrea să păstreze ministerul dacă USR PLUS ia Ministerul Sănătății.

Tineret și Sport: USR PLUS sau UDMR, cedat de către PNL

Cultură: UDMR, întrucât PNL și USR PLUS l-ar ceda lor.

Imagine din timpul negocierilor. În prim-plan, Dragoș Pâslaru, cel care a „scurs”, pe Facebook, imaginile de la Vila Lac

La scurt timp după încheierea primei runde de negocieri, deputatul Florin Roman a publicat încă o imagine de la discuții, cu următorul comentariu: Negocierile pentru o noua majoritate parlamentara la Camera Deputatilor au fost aproape finalizate, cu succes și înțelepciune! Știu ca unii așteptau scântei între mine și cei de la USR, dar a ieșit doar “fum alb”! Un acord aproape finalizat între PNL, USR și UDMR la Camera Deputatilor e un pas important înainte!