Ce face, de fapt, un guvern de dreapta: reduce taxele și cheltuielile publice. Se întâmplă în Finlanda

Ce face, de fapt, un guvern de dreapta: reduce taxele și cheltuielile publice. Se întâmplă în Finlanda Sursa foto. Wikipedia

Cel mai de dreapta guvern din istoria recentă a Finlandei şi-a început activitatea marți, după ce a fost învestit de Eduskunta (Parlament) cu 107 voturi pentru și 81 împotrivă.

După aprobarea de către parlament, președintele finlandez Sauli Niinisto l-a numit în funcţia de prim-ministru pe conservatorul Petteri Orpo, în locul social-democratei Sanna Marin, care a pierdut alegerile din 2 aprilie cu o marjă restrânsă împotriva conservatorilor și a extremei dreapta. Cele trei partide au obținut aproximativ 20% din voturi fiecare. Social-democrații au fost depășiți cu mai puțin de un punct și 27.659 de voturi de către Partidul Coaliției Naționale și cu doar o zecime și 3.884 de voturi de către Partidul Finlandez, scrie La Razon.

După șapte săptămâni de negocieri dificile, Orpo a anunțat, vinerea trecută, un acord de coaliție între cele patru partide de centru-dreapta din țara nordică: Coaliția Națională a premierului; Partidul Finlandezilor condus de Riikka Purra, noul ministru de Finanțe, Creștin-Democrații și Partidul Popular Suedez (SFP), care reprezintă minoritatea de limbă suedeză a Finlandei.

"Avem nevoie de o Uniune Europeană mai puternică", a spus Orpo, al cărui guvern va acorda prioritate creșterii economice, va stabiliza cheltuielile publice și va consolida prezența în foruri internaționale precum NATO sau UE. "Am dezvoltat un program solid de guvernare și îl vom implementa. Cred că vom realiza o schimbare care va face din Finlanda o țară prosperă și înfloritoare pentru deceniile următoare", a spus premierul după ce a fost numit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conservatorii vor avea șapte ministere

În noul Executiv, conservatorii vor avea șapte ministere, inclusiv cele ale Afacerilor Externe, Apărării, Mediului, Muncii și Culturii. Același număr de portofolii ca și dreapta populistă, inclusiv Finanțe, Interne, Justiție, Comerț Exterior și Sănătate.

Mai exact, în mâinile Partidului Finlandezilor, al doilea cel mai votat la legislative, cu 46 de mandate, cu doar două mai puțin decât conservatorii, va înăspri politica de imigrație și azil a Finlandei. "Vom înăspri toate condițiile pentru a veni în Finlanda, pentru a trăi aici și pentru a rămâne, așa cum au făcut și alte țări scandinave", a spus ministrul de Interne, provenit din extrema dreaptă, Mari Rantanen, fără a menționa că, de departe, țara ei are cel mai mic procent de populație străină dintre nordici. De asemenea, Finlanda va înjumătăți numărul de cereri de azil acceptate, de la cele 1.000 actuale la doar 500.

Reducerea cheltuielilor

Cealaltă prioritate a noului Executiv de la Helsinki va fi reducerea bugetului cu 6.000 de milioane de euro în următorii patru ani pentru a diminua datoria publică, până la 73% din PIB. Cheltuielile publice vor scădea cu 4.000 de milioane de euro datorită reducerii indemnizațiilor sociale și de șomaj, precum și a creșterii taxelor pe medicamente și evenimente culturale, al căror TVA va ajunge de la 10% la 14%. În domeniul muncii, dreapta anunță o reformă pentru a face concedierea mai ieftină și pentru a reduce influența negocierilor de muncă dintre muncitori și angajatori.

Orpo a anticipat criticile din partea opoziției de stânga și a sindicatelor amintind că "reformele au întâmpinat întotdeauna opoziţie în Finlanda și de aceea nu au fost implementate. Dar pentru că nu s-au făcut, economia finlandeză are o datorie de 15.000 de milioane de euro pe an". (Articol de Pedro G. Poyatos. Traducerea: Rodezia Costea/ Rador).