Liga Campionilor. Competiția de elită a Europei a debutat în noul format
- Militaru Adrian
- 18 septembrie 2024, 13:45
Din acest sezon, Liga Campionilor se joacă după un nou format, modificările fiind aprobate de UEFA în mai 2022. Este pentru prima dată din 1992 când competiția de elită a Europei a cunoscut o astfel de remaniere.
În ultimii ani, faza grupelor a fost configurată cu 32 de echipe în opt grupe a câte patru, primele două clasate din aceste grupe calificându-se în optimi.
Modificările adoptate de UEFA
Cu toate acestea, din acest sezon, un turneu extins la 36 de echipe prevede ca fiecare echipă să joace opt meciuri, patru acasă și patru în deplasare, într-o fază de campionat, împotriva a doi adversari din fiecare dintre cele patru grupe de calificare.
Echipele care termină în primele opt se vor califica automat în ultimele 16, în timp ce cele care se clasează între locurile 9 și 24 vor concura într-un play-off eliminatoriu în două manșe pentru șansa de a li se alătura. Cine termină pe locul 25 sau mai jos va fi eliminat și nu va fi înscris în Europa League.
Ce se întâmplă cu fazele eliminatorii
Începând cu 16-imile de finală, Liga Campionilor va continua să urmeze formatul său anterior, cu o serie de meciuri eliminatorii în două manșe care vor culmina cu finala de sâmbătă, 31 mai. Ca și în sezonul trecut, nu va exista regula golurilor marcate în deplasare.
În acest sezon, finala va avea loc la Allianz Arena din Bayern Munchen. Pentru cluburile din Premier League, primele patru clasate din sezonul trecut participă în Liga Campionilor, iar echipa clasată pe locul cinci în Europa League.
Asta înseamnă că Man City, Arsenal, Liverpool și Aston Villa sunt în competiția eliminatorie a cluburilor de elită în 2024-2025. Tottenham, ocupanta locului cinci, a trebuit să se mulțumească cu Europa League, alături de câștigătoarea Cupei Angliei, Manchester United. În ceea ce privește Chelsea, aceasta se află în Conference League.
În Scoția, Celtic, campioana Premiership, este în UEFA Champions League, dar Rangers a fost învinsă de Dinamo Kiev în calificări și trebuie să se mulțumească cu un loc în Europa League.
Câte meciuri se vor juca în plus
Numărul de meciuri în noul format va crește de la 125 la 189. Fiecare echipă va juca un minim de opt, în loc de șase meciuri. De asemenea, echipele vor putea juca un maxim de 17 partide. În săptămânile standard, meciurile din Liga Campionilor se vor juca în continuare marțea și miercurea.
În săptămânile exclusive ale Ligii Campionilor, când nu se joacă alte competiții europene, meciurile se vor juca marți, miercuri și joi. Faza de campionat se va încheia acum la sfârșitul lunii ianuarie, în loc de decembrie.
Cum funcționează locurile de coeficient
Germania și Italia sunt națiunile care și-au asigurat un al cincilea loc automat în turneul din acest sezon. Locurile de coeficient, cunoscute și sub denumirea de locuri de performanță europeană, revin federațiilor care au obținut cele mai bune performanțe colective ale cluburilor lor în sezonul precedent.
Italia are cinci reprezentanți în prima competiție europeană, după ce Atalanta a câștigat Europa League. Câștigătoarele ambelor turnee se califică automat pentru Liga Campionilor din sezonul următor.
Fiecare club care participă la orice competiție UEFA trebuie să prezinte două liste de jucători. Pe „Lista A”, cluburile pot prezenta un număr maxim de 25 de jucători, opt locuri fiind rezervate exclusiv „jucătorilor formați pe plan local”, cunoscuți și sub denumirea de jucători autohtoni.
Acești opt trebuie să fie compuși din cel puțin patru jucători „formați de club” și maximum patru jucători „formați de asociație”.
Câți jucători pot înscrie echipele din lista B
În conformitate cu regulamentul UEFA, jucătorii care îndeplinesc criteriul „formați de club” trebuie să fi fost în evidența clubului. Asta indiferent de naționalitatea și vârsta jucătorului și timp de cel puțin trei ani între 15 și 21 de ani.
Pe lista B, un club poate înscrie un număr nelimitat de jucători pentru sezonul 2024-25. Singura condiție este ca aceștia să fie născuți la sau după 1 ianuarie 2003.
Echipele de pe lista A pentru cele 36 de competitoare din fazele Ligii Campionilor au fost depuse marți, 3 septembrie. De asemenea, jucătorii de pe lista B trebuie să fie înscriși cel târziu cu o zi înaintea fiecărui meci.
UEFA mai precizează că un jucător care a jucat în oricare dintre tururile de calificare anterioare fazei grupelor Ligii Campionilor, Europa League sau Conference League poate juca în aceste competiții pentru un alt club din faza ligii.