Noua senzație de pe bursă! Bogații lumii investesc masiv. A depășit Bitcoin, Amazon și Google
- Andreea Vlad
- 29 decembrie 2021, 17:04
Cei care au investit în şampanie în acest an s-au dovedit foarte inspirați. Motivul este că cele mai apreciate sticle de şampanie au înregistrat performanţe mai bune chiar decât toate activele financiare, de la acţiunile marilor companii din tehnologie şi până la Bitcoin.
Cei care au investit în şampanie vintage în acest an au motive de a sărbători: cele mai râvnite sticle au performat peste toate activele importante de pe piaţa financiară, de la Big Tech la Bitcoin, în 2021, scrie Reuters.
Platformele online pe care se realizează tranzacţii cu băuturi vintage au înregistrat un nivel record de activitate în acest an. Pe platforma LiveTrade de exemplu, şampania a reprezentat 15 din cele mai puternice 20 de creşteri de preţuri din 2021. Cea mai mare creştere a fost consemnată de şampania din 2002 a Salon le Mesnil, aceasta atingând 80% atât pe platforma LiveTrade, cât şi pe Liv-ex.
Creşterea o depăşeşte pe cea a bitcoin, de 75%, şi este de aproape 5 ori mai mare decât avansul de 18% realizat de indicatorul NYSE FANG+ al acţiunilor Facebook, Amazon, Netflix, Google, Tesla şi Microsoft.
Care sunt explicațiile acestui boom cu bule?
Potrivit lui Matthew O’Connell, CEO al platformei LiveTrade, boom-ul tranzacţiilor cu vinuri fine din acest an a fost determinat de mai mulţi factori, “de la dobânzile reduse şi nivelurile ridicate de economii acumulate de cei bogaţi în numeroasele perioade de lockdown la nivel mondial, la un focus în creştere pus pe active tangibile în faţa intensificării presiunilor inflaţioniste”.
În plus, şampania a profitat la începutul anului de faptul că a fost scutită de tarifele vamale suplimentare, în valoare de 25%, impuse vinurilor europene de administraţia Trump şi care au fost eliminate la scurt timp după ce Joe Biden a devenit preşedinte al SUA.
O sticlă de șampanie a ajuns să valoreze peste 300 dolari
Alte mărci de şampanie cu performanţe spectaculoase sunt Taittinger Comtes de Champagne din 2006 şi Krug din 2002 şi 1996, care au înregistrat creşteri de peste 70%, în timp ce şampania Krug din 2000, Bollinger La Grande Annee 2007, Cristal Rose 2008 şi Dom Perignon P2 2002 au înregistrat creşteri cuprinse între 54% şi 55%.
Pe ansamblu, şampania Cristal din 2012 şi 2013 a fost cea mai tranzacţionată în 2021, arată datele LiveTrade, urmată de vinul Lafite Rothschild 2014. Un număr record de 220.000 de sticle au fost tranzacţionate în acest an pe platforma LiveTrade la un preţ mediu de 230 de lire sterline (308,50 dolari) pentru o sticlă. O zecime din toate sticlele tranzacţionate au înregistrat creşteri de preţuri de peste 30%.