Editura Evenimentul si Capital

Noua împărțeală a „cașcavalului” de la Stat a aruncat în haos mediul universitar

Autor: | | 0 Comentarii | 657 Vizualizari

Zeci de studenți şi cadre didactice universitare au protestat, ieri, în fața Ministerului Educației din Bucureşti, nemulțumiți de repartiția preliminară la universitățile de stat a locurilor bugetate pentru anul 1 la doctorat şi masterat (anul şcolar 2018-2019). Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din ClujNapoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara pierd în total aproximativ 1.000 de locuri

Reprezentanții Ministerului Educației afirmă că noile modificări vin în sprijinul domeniilor prioritare de dezvoltare, dar și a absolvenților liceelor situate în mediul rural şi a celor care pregătesc cadre didactice pentru sistemul preuniversitar. Care sunt domeniile prioritare de dezvoltare a României? Bioeconomia, Tehnologia Informației şi a Comunicațiilor, Spațiu şi Securitate, Energie, Mediu şi Schimbări Climatice și Sănătatea.

Deși marile universități ale țării, precum cele din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au primit mult mai puține locuri bugetate decât în anii precedenți, angajații Ministerului Educației explică în felul lor mecanismul: numărul locurilor finanțate de la bugetul de stat nu a scăzut, ci doar au fost împărțite diferit de anii precedenți.

De exemplu, în Capitală, locurile tăiate de la Universitatea Bucureşti vor fi redistribuite la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, UMF „Carol Davila”, Universitatea Tehnică de Construcții, Universitatea de Ştiințe Agronomice şi Medicină Veterinară sau Universitatea Politehnica.

Explicațiile ministrului

Valentin Popa (foto), ministrul Educației, a argumentat demersul spunând că în momentul de față celor cinci universități din Consorțiul „Universitaria”, printre care se numără și cele mai importante din țară ( Universitatea București, Babeș- Bolyai din ClujNapoca, Universitatea de Vest din Timișoara și A. I. Cuza din Iași) le sunt alocate aproximativ o treime din totalul locurilor bugetate, în timp ce celorlalte 50 de universități de stat le revin doar două treimi din locurile bugetate.

Mai mult, acesta spune că au fost reduse locurile bugetate la specializări care nu au cerere pe piața muncii, în timp ce s-au creat locuri pentru cele care le dau absolvenților şansa de a se angaja. „Datele Eurostat arată că în domeniul ştiințelor socio-umane avem 56% din programe, procent care este cel mai mare din Europa. Curtea de Conturi specifică că nu se justifică aceeaşi intensitate a domeniului de la Bugetul de stat în defavoarea altor domenii. Astăzi TIC, IT, domeniul agricol, domeniul auto nu au suficienți absolvenți de studii superioare. Angajatorii se plâng continuu de numă- rul insuficient, trebuie să angajeze studenți din anul 4, 3 şi au ajuns chiar de anul 2”, a fost explicația lui Popa.

Culise

La începutul anului, la puțin timp după numirea în funcție a ministrului Valentin Popa - care a gafat impardonabil în cadrul aparițiilor publice, comițând grave greșeli de exprimare - , opinia publică a cerut demisia noului ministru al Educației. Imediat, partidul care l-a susținut pe Popa în funcție a răspuns organizând o acțiune de acoperire: 30 de rectori de la universități din toată țara au semnat o scrisoare de susținere pentru Valentin Popa.

Doar că de pe această listă lipseau rectorii celor mai mari univeristăți din țară. Acum, la câteva luni distanță de la apariția acelui memoriu, coincidența (sau nu) a făcut ca tocmai univeristățile ai căror conducători nu și-au anunțat susținerea pentru Popa să nu primească același număr de locuri bugetate ca în anii precedenți, fiind astfel, drastic pedepsite.

Acuzații dinspre Universitatea București

„Este clar un gest de sancționare a poziției pe care au adoptat-o anumite uni versități atunci când a fost nominalizat actualul ministru al Educației. Au mai fost astfel de interventii în spatiul public cum că reducerile acestea sunt îndreptate către acele Universități care fac parte din grupul Universitaria”, ne-a declarat Oana Băluță, conferențiar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din Bucureşti.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI