Editura Evenimentul si Capital

Întrebări-cheie pe care și le pun francezii după pârjolul de la Notre-Dame. Ceva miroase ciudat...

Incendiu catedrala Notre-Dame
Autor: | | 10 Comentarii | 4709 Vizualizari

Luni seară, flăcările au pus stăpânire pe una dintre cele mai prețioase comori din lume ale arhitecturii: Catedrala Notre Dame din Paris ars. Din păcate, autoritățile au reușit să controleze incendiul abia după o luptă îndelungată cu flăcările.

Din păcate, nici pănă la aceasta oră originea focului care a mistuit Notre Dame nu a fost stabilită. Autoritățile din Paris au deschis o anchetă în care, pe primul loc, a fost pusă ipoteza unui accident. Cu toate acestea, intervenția pompierilor a scos la iveală mai mult probleme.

Incendiul de la Notre Dame a izbucnit luni cu puțin timp înainte de ora locală 19:00 (20:00 ora Româneiei), în contextul în care la celebra catedrală aveau loc lucrăi de renovare. Francezii afectați de ceea ce poate fi numită o zi neagră în istorie, au lansat deja primele ipoteze cu privire la cauza incediului care a distrus catedrala Notre Dame.

Ancheta a fost încredințată brigăzii criminale a poliției judiciare, din cauza complexității investigațiilor și amplorii pagubelor, scrie Le Parisien. Pe lateralele catedralei erau amplasate schele pentru lucrările de renovare. Anchetatorii studiază ipoteza unui incediu provocat de o lucrare de sudură efectuată pe șarpanta din lemn. Șarpanta este foarte veche, o parte din lemn este în descompunere, spongios, o sudură sau un scurtcircuit poate provoca o scânteie nedepistabilă timp de mai multe ore, chiar zile, care se poate transforma într-un incendiu mocnit.

Timp de sute de ani, Notre Dame a fost cel mai înalt monument din Paris, cu fleșa sa care se ridica până la 96 de metri înălțime, fapt care i-a pus în dificultate pe pomieri.

Acoperișul catedralei e situat la 45 de metri înălțime. Or, brațele macaralelor aeriene din dotarea pompierilor pot ajunge cam până la 30 de metri.

Cu toate că flăcările se extindeau cu o viteză amețitoare, pompierii nu au intervent cu dispozitive din exterior iar aici este o diferență de abordare. Spre deosebire de pompierii americani, care atacă focul din exterior, școala franceză spune să ataci focul din interior. E o tactică mai periculoasă, dar mai eficientă pentru a salva obiectele de patrimoniu din interior.

Între timp, a fost lămurită și o altă întrebare care la un moment dat stătea pe buzele tuturor: de ce nu s-a intervenit cu avioanele speciale Canadair? Era prea periculos într-o zonă urbană și exista riscul ca tonele de apă aruncate de la înălțime să distrugă clădirea și să pună în pericol viețile oamenilor de la sol.

Notre Dame era echipată cu alarme de incendiu, care, de altfel, au și funcționat. Prima alarmă a sunat la 18:30 și a fost recunoscută imediat, cu atât mai mult cu cât numai cu câteva zile în urmă avusese loc un exercițiu de incendiu. E foarte dificil, în schimb, să dotezi clădirile vechi cu sisteme automate de stingere a incendiilor.

Toate clădirile-monument mari sunt dotate cu planuri de evacuare a obiectelor culturale în caz de incendiu. Unii pompieri sunt mobilizați să stingă flăcările, dar alții au ca sarcină scoaterea de urgență a obiectelor culturale. Și o a treia grupă de pompieri sunt puși să protejeze operele, rămânând, de pildă, în apropierea lor, gata să intervină dacă flăcările se apropie amenințător, scrie Digi24

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI