Noțiunea de trădarea de patrie va fi stipulată detaliat în Codul Penal al Republicii Moldova
- Angelina Olaru
- 24 mai 2024, 15:16
Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată detaliat în legislația Republicii Moldova. Deputații Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, intenționează să înregistreze un amendament de modificare a articolului 337 din Codul Penal al statului de peste Prut, conform unui comunicat de presă al Parlamentului din Chișinău.
În acest scop, astăzi, în legislativ, au avut loc consultări publice asupra acestei inițiative, la care au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Justiției și ai Procuraturii Generale.
O inițiativă pentru asigurarea securității statului și combaterea infracționalității împotriva capacității de apărare
Amendamentul a fost elaborat cu scopul de a consolida cadrul normativ în domeniul asigurării securității statului și de a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, independența, unitatea, indivizibilitatea, securitatea sau capacitatea de apărare a Republicii Moldova, se arată în același comunicat.
Autorii nominalizați ai inițiativei propun ca în Codul Penal să fie stipulată explicată clar și detaliat noțiunea în cauză: „trădarea de Patrie, adică, fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”
Se urmărește conferirea acestei norme de incriminare o claritate mai bună, prin consfințirea trăsăturilor esențiale ale faptelor infracționale care definesc trădarea de patrie, precum și protejarea valorilor fundamentale existenței statului, care sunt consfințite expres în Constituție.
De asemenea, se propune introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova. Proiectul de amendament urmează a fi înregistrat și examinat în comisia de profil, potrivit comunicatului Parlamentului Republicii Moldova.