Evenimentul Zilei > Justitie > Nominalizata lui Cioloş la Justiţie a fost CRITICATĂ de Uniunea Judecătorilor: “Persoană fără studii juridice.”
Nominalizata lui Cioloş la Justiţie a fost CRITICATĂ de Uniunea Judecătorilor: “Persoană fără studii juridice.”

Nominalizata lui Cioloş la Justiţie a fost CRITICATĂ de Uniunea Judecătorilor: “Persoană fără studii juridice.”

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a reacţionat după ce premierul Dacian Cioloş a nominalizat-o luni pe Cristina Guseth la Ministerul Justiţiei.

UNJR susţine că este de neînţeles propunerea într-un Guvern, ce se doreşte a fi de tehnocraţi, a unei persoane fără studii juridice în fruntea Ministerului Justiţiei. La aceste critici, prim-ministrul României a explicat: “Eu am nominalizat-o pe doamna (Cristina – n.r.) Guseth pentru că, chiar dacă nu e jurist, e un expert care cunoaşte foarte bine domeniul şi vorbim de un post de ministru, nu de un post de expert în minister.”

La Palatul Parlamentului, Cioloş a mai spus că ministerul are foarte mulţi jurişti şi că la conducerea acestuia trebuie să fie o persoană care “să cunoască sectorul juridic şi care să aibă credibilitate”.

“A câştigat foarte mult în credibilitate justiţia din România şi cred eu că în fruntea Ministerului Justiţiei, într-un guvern tehnocrat, cineva care se ocupă de ani mulţi de zile de probleme legate de lupta împotriva corupţiei, cunoscută foarte bine şi care cunoaşte foarte bine domeniul, cred eu că poate să aducă un plus, inclusiv un plus de credibilitate justiţiei, aşa cum ea este reprezentată de Ministerul Justiţiei”, a susţinut Cioloş.

Cristina Guseth este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie.

“Uniunea Naţională a Judecătorilor din România se arată surprinsă faţă de propunerea de numire ca ministru al Justiţiei a doamnei Cristina Guseth care nu are niciun fel de studii în domeniul dreptului şi nici experienţă în sistemul judiciar.(…).Apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth în susţinerea publică a luptei împotriva corupţiei, dar Ministerul Justiţiei este o instituţie cu un rol fundamental în statul de drept, iar atribuţiile ministrului Justiţiei depăşesc cu mult problematica legată de anticorupţie şi comunicare”, se precizează în comunicatul de presă remis de UNJR.

GUVERNUL CIOLOȘ îşi prezintă PROGRAMUL. Ziua audierilor în Parlament. Toţi miniştrii audiaţi până acum au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate. Vasile Dâncu NU va fi audiat astăzi | LIVE TEXT