Evenimentul Zilei > Actualitate > Noile restricții care se pregătesc în România. Raed Arafat vorbește despre închiderea țării. Ce variante sunt
Noile restricții care se pregătesc în România. Raed Arafat vorbește despre închiderea țării. Ce variante sunt

Noile restricții care se pregătesc în România. Raed Arafat vorbește despre închiderea țării. Ce variante sunt

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunță că noile restricții care se pregătesc în România nu vor avea un impact puternic asupra economiei.

Noile restricții nu vor îngenunchea economia României, promite Raed Arafat. Șeful DSU anunță că autoritățile nu vor lua decizii de închidere totală a țării, în condițiile în care există un anumit procent de populație vaccinat împotriva coronavirusului.

Noile declarații vin în contextul în care Executivul discută adoptarea mai multor restricții care să-i vizeze pe românii ce nu vor să participe la campania de vaccinare. Amintim că limitarea prezenței la mall ar putea fi adoptată.

Raed Arafat oferă asigurări. Economia nu va fi îngenuncheată

„Vedem ce face toată Europa, care este modelul. Cred că restricțiile sunt mai mari în statele europene decât la noi. Noi suntem cel mai puțin restricționați. Dar clar că dacă începe să crească, ne uităm la impactul din sistemul sanitar și ATI. Dacă vaccinații duc la limitarea impactului – și sper să crească numărul lor – abordarea este una. Dacă impactul este major…

Nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim. Impactul va fi mic. Asta înseamnă că alternative gen nu intră toată lumea în interior, pot să se ia. Este imposibil să revenim la închideri totale și să spunem că închidem totul complet când există oameni care reprezintă un risc minor dacă participă la aceste activități. Astfel, impactul este mai mic”, a declarat Raed Arafat.

Noile măsuri nu sunt discriminatorii. „Există o alternativă.”

Referitor la restricțiile discutate în ședința coaliției de guvernare, șeful DSU a declarat: „Sunt foarte multe ipoteze și propuneri. Nu pot să clarific, dacă nu am fost în ședință. Nu am cum să știu ce s-a discutat. Săptămâna viitoare urmează să discutăm o eventuală hotărâre CNSU pentru 1 august. Bineînțeles, între timp, se va discuta care este abordarea”.

Întrebat dacă noile restricții le apreciază ca fiind discriminatorii, șeful DSU a negat. „Măsurile pentru cei vaccinați au fost dintotdeauna. Deciziile noastre îi includ pe cei vaccinați. Ți se dau mai multe variante – te vaccinezi sau te testezi. Sau dacă ai trecut prin boală, ești scutit pe o perioadă de 180 de zile. Asta e regula europeană. Există o alternativă.

Deci, discriminare față de cine? Față de cei care nu vor nici să se testeze sub nicio formă? Aici este o formă de protecție sanitară, nu vorbim despre discriminare.

Mai mult, noi cu asta permitem activităților economice să se desfășoare. Poate cu o limitare oarecare, dar nu cu una ca cea dinainte, când nu aveam vaccinul și nu puteam să facem aceste lucruri. Acum există mai multe țări care au aceste soluții ca să nu aibă un impact economic major ca în perioadele de lockdown”, s-a exprimat Raed Arafat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News