Noile legi ale Educației au devenit publice. Cum se va desfășura admiterea la liceu. Video

Noile legi ale Educației au devenit publice. Cum se va desfășura admiterea la liceu. VideoExamen. Sursa foto: Dreamstime.com

Examenele de evaluare națională vor rămâne în actuala formă, cu probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă. În schimb, liceele ar putea scoate scoate la concurs locurile de la profilurile unde există concurență. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a prezentat proiectele de legi ale educaţiei naţionale și principalele modificări propuse spre adoptare.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că evaluarea naţională va rămâne în forma actuală, în noile legi ale Educaţiei. Liceele vor putea organiza, dacă doresc, concursuri de admitere la profilurile unde există concurenţă dovedită în ultimii ani.

„Evaluarea naţională rămâne în formula de acum - probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs”, a declarat ministrul Educației.

Ligia Deca a dat exemplu despre cum s-ar putea organiza un astfel de concurs, la un liceu, în funcție de concurență.

„Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv”, a precizat Ligia Deca.

Repartizarea locurilor la liceu

Ministrul a mai spus că în astfel de situații liceele vor putea scoate la concurs un procent de 60% din locuri. Restul de 40% vor fi ocupate în urma repartizării computerizate.

„Din aceste 40%, prioritate pe 10% vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă”, a adăugat ministrul Educaţiei.

În acest context, Ligia Deca a mai spus că subiectele de examen vor fi unice, elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, standardizat, în conformitate cu programele la nivel gimnazial cu un grad de dificultate adecvat competiţiei. Aceste vor fi stabilite în vederea selecţiei, iar nu în forma de examen sumativ pe care o are evaluarea naţională.

Ligia Deca a prezentat noile Legi ale Educației Naționale

Ministrul Ligia Deca a prezentat proiectele legilor pentru Educație. Ea a declarat convinsă că vor fi apreciate de întreaga comunitate şcolară şi universitară, precizând că legile au beneficiat de un amplu proces de consolidare, au sprijinul politic al coaliţiei

„Am ajuns în acest punct mult aşteptat de către noi cât sunt convinsă de întreaga comunitate şcolară şi universitară, de a prezenta variantele de legi ale educaţiei, legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului universitar superior, după perioada de consultare publică”, a spus ministrul Ligia Deca.

Ministrul Educației a explicat că noile proiecte de lege au beneficiat de „un amplu proces de consolidare, ca urmare a punctelor de vedere venite din societate, din partea actorilor relevanţi, a instituţiilor şi autorităţilor şi care au şi sprijinul politic al coaliţiei”. De asemenea, la baza lor au stat Proiectul România Educată şi apoartele experţilor OECD.

Proiectele legilor Educației vor fi făcute publice și vor sta în dezbatere timp de 10 zile, înainte de a fi propuse spre adoptare în Guvern.