Noii membri ai Corpului Diplomatic şi Consular al României au depus jurământul de credinţă. Ce le-a transmis Bogdan Aurescu

Noii membri ai Corpului Diplomatic şi Consular al României au depus jurământul de credinţă. Ce le-a transmis Bogdan AurescuSursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la ceremonia de depunere a jurământului de către 90 noi membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României. El a ținut și un discurs în care i-a felicitat pe aceștia.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 11 mai 2023, la ceremonia de depunere a jurământului de către 90 noi membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României. El i-a felicitat pe cei care au trecut de concursurile de admitere în Corpul Diplomatic și Consular al României finalizate în anul 2022.

Conform Legii 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României, persoanele care devin membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României rostesc, semnează și depun jurământul de credința în fața ministruluiafacerilor externe.

Discursul lui Bogdan Aurescu

„Stimați colegi, Dragi noi membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României, Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez pentru prima dată dumneavoastră cu această formulă, după ce ați făcut acest pas mare pentru asumarea calității de membru al Corpului Diplomatic și Consular al României, adică depunerea jurământului de credință față de România și față de cetățenii săi. Mă bucur foarte mult să văd că foarte mulți dintre dumneavoastră știu pe dinafară acest jurământ, nu l-au citit, și îi rog și pe ceilalți colegi să-l țină minte.

Rostirea jurământului reprezintă un moment simbolic, oficial, ceremonial al accederii dumneavoastră într-un corp profesional de elită, în diplomația română. Pentru că diplomația română are o istorie îndelungată, cu care ne putem pe bună dreptate, mândri, o istorie mai lungă chiar decât cei 160 de ani pe care Ministerul de Externe i-a împlinit anul trecut.

Am marcat anul trecut 160 de ani de la înființarea noastră instituțională, adică 160 de ani de diplomație modernă, în care politica externă a României a fost gestionată și dezvoltată neîntrerupt de diplomați dedicați, așa cum, sunt convins, veți fi și dumneavoastră. Dar și pentru că, îndrăznesc să spun, fără munca asiduă pe care, uneori, prea puțini au cunoscut-o așa cum se cuvine, a acestor generații de diplomați,nu am fi putut să vorbim de România modernă de astăzi.

Dumneavoastră deveniți astăzi cea mai nouă generație a diplomației române într-un moment de cumpănă, un moment în care mediul internațional ne pune în fața unor provocări excepționale, care nu sunt mai puțin importante sau mai prejos decât cele cu care s-au confruntat generațiile anterioare. Începutul carierei dvs. are loc în contextul unui război de agresiune care se desfășoară la granița României. Iar în acest context, în ceea ce am numit, anul trecut, ”diplomație de război”, trebuie să faceți față, încă din primul moment, la toate provocările posibile, imposibile, imaginabile și, uneori, neimaginabile la care trebuie să răspundem.

Deci începutul carierei dumneavoastră nu va fi unul ușor, va fi însă unul în care veți avea ocazia să vă dați seama în ritm accelerat de ceea ce poate face Ministerul de Externe, ca vector permanent de modernizare și progres al acestei țări, aceasta fiind misiunea pe care ministerul și-a asumat-o încă de la crearea sa, ba poate chiar de dinainte de acel moment. În același timp, vă veți da seama de ceea ce poate face diplomația română pentru asigurarea intereselor strategice ale României și pentru protejarea cetățenilor săi. Cred că cel mai important beneficiu al carierei diplomatice este tocmai oportunitatea de a aduce o contribuție reală, substanțială la securitatea și prosperitatea României și a tuturor cetățenilor săi.

Ceea ce veți face dumneavoastră, din momentul în care intrați în Ministerul Afacerilor Externe, este, de fapt, să apărați România și interesele României și să contribuiți la a face istorie pentru România. Așa cum, desigur, ați început să simțiți deja, diplomația nu este o profesie nici ușoară și nici comodă. Este o meserie în care trebuie să ne impunem, nouă înșine, cele mai înalte standarde, în care trebuie să investim cantități enorme de timp și de muncă și în care trebuie să căutăm să ne perfecționăm permanent.

Și vă spun că asta fac și eu în fiecare zi, pentru că nu pot să cer altuia să performeze în diplomația ”mare” sau să facă chiar cel mai mărunt demers diplomatic, fără ca să fiu sigur că și eu îl pot face, eu însumi. Așa că, în fiecare zi, lucrez personal la punctaje, la dosare de vizită, la concepte diverse de politică externă, la analize de text juridic, la corespondență diplomatică. Adică, ceea ce faceți deja și dumneavoastră și veți face și în continuare, în cantități ”industriale”.

Atunci când am luat în primire primul mandat, în 2014, le-am spus colegilor mei că am o veste bună și una proastă: că vestea bună este că n-am să le cer niciodată mai mult decât ceea ce pot să fac eu, iar că vestea proastă este că mie îmi cer foarte mult. Așa că, vă rog ca dumneavoastră, în echipele pe care vi le veți forma, pe care le veți conduce sau în care veți performa, să faceți același lucru, să vă cereți dumneavoastră foarte mult, ca să puteți să cereți cel puțin la fel de mult și celor pe care îi veți conduce.

Această profesie este o profesie care, pe lângă responsabilitate, loialitate și demnitate, cere și foarte multe sacrificii, dar vă garantez că veți avea momente care, chiar dacă nu vor fi foarte numeroase – deși eu vi le doresc să fie așa, în care veți vedea rezultatele muncii dumneavoastră și veți simți că toate aceste eforturi și sacrificii au meritat.

Și vă spun aceste lucruri din propria mea experiență, ca diplomat, care a parcurs toate etapele carierei profesionale, începând de la gradul de referent relații, apoi de atașat și așa mai departe. Ați dovedit prin faptul că ați trecut concursul de intrare în Ministerul de Externe că aveți capacitatea și ambiția de a face primul pas pe acest drum complicat al carierei dumneavoastră. Concursul, bănuiesc că deja știți, a fost extrem de complicat, de riguros și de competitiv. Prin urmare, meritați toate felicitările pentru acest lucru. Dar este, după cum am spus, primul pas. Avem o lume complexă cu care ne confruntăm, care cere diplomați bine pregătiți, capabili să se adapteze rapid, să abordeze inovativ un mediu de lucru foarte dinamic.

Funcționăm, cum am spus, într-un cadru geostrategic și geopolitic complex, care scoate în evidență nevoia unei diplomații vizionare, eficiente, pragmatice, principiale și multidimensionale. Mă bucur, de aceea, că ați început programul de pregătire la Institutul Diplomatic Român. După cum știți, din pricina pandemiei, nu am putut să facem acest lucru mai devreme. Este și aceasta o primă etapă în parcursul formării profesionale pe care o veți desăvârși de-a lungul carierei.

O lecție esențială pe care aș vrea să v-o transmit de la început este că în diplomație munca nu este una solitară. Diplomația este, mai ales, o muncă de echipă. Veți învăța și veți lucra alături de colegii din toate departamentele din Centrala Ministerului, apoi de la misiunile din străinătate și este important ca valorile pe care vi le-ați asumat rostind jurământul să vă ghideze nu doar în activitatea dumneavoastră profesională, ci și în relațiile de zi cu zi cu colegii dumneavoastră și inclusiv în viața dumneavoastră personală.

Aveți o răspundere nu doar profesională, ci și etică. Nu poți să fii foarte bun doar dacă ești foarte bun profesional, ci trebuie să fii foarte bun pentru că ești un om cu valori morale corecte și puternice. Mă bucur, de aceea, că ați intrat în această echipă a Ministerului de Externe, care este tot mai tânără și mai diversă, pentru că deja o treime din personalul Ministerului este format din tineri profesioniști, între 30 și 45 de ani.

Media de vârstă a dumneavoastră, cei 90 de colegi care sunteți astăzi aici și ați depus jurământul, este de 31,5 ani. Prin urmare, ne înnoim și, în același timp, întinerim. Peste 50% din numărul total al angajaților Ministerului sunt colege. De asemenea, din numărul total al celor care ocupă funcții de conducere, 48% sunt, de asemenea, femei, iar la nivelul misiunilor diplomatice ajungem la aproximativ 35%. Dar vom continua, în așa fel încât să ajungem la procente superioare.

Ministerul Afacerilor Externe este, în ciuda percepției unora pe care noi trebuie s-o răsturnăm prin activitatea noastră, o instituție tânără și modernă, care reprezintă o Românie modernă și competitivă pe plan extern. Doresc, prin urmare, să vă urez, în final, bun-venit în echipa Ministerului Afacerilor Externe, bun-venit în Corpul Diplomatic și Consular al României și vă felicit mai ales pentru că nu ați ales doar o carieră! Ați ales o vocație, ați ales o chemare de a construi un viitor mai bun pentru această țară. Ați ales o echipă care se bazează pe aceleași valori și convingeri. Ați ales o echipă în care puteți avea încredere și în care cetățenii României au încredere că le apără interesele, oriunde s-ar afla. De aceea, este important să fiți dedicați muncii pe care o veți face, să-i conștientizați importanța și valoarea și să o abordați cu seriozitate, cu onestitate, dar mai ales, cu pasiune.

Dumneavoastră veți da măsura lucrului bine făcut și, așa cum am mai spus-o și altor colegi înaintea voastră sau colegilor cu care am lucrat în dosare foarte importante, ceea ce este cu adevărat important e ceea ce lași în urma ta, în mod durabil. Este ceea ce contează cu adevărat, și anume să-ți faci datoria. Pentru că, dacă vrem ca viitorul nostru ca națiune să fie sănătos, avem nevoie de curajul zilnic și măsurat al fiecăruia dintre noi – iar dumneavoastră, astăzi, ați devenit o parte a acestui “noi” – să ne facem datoria! Valoarea adevărată a datoriei este simplă, dar limpede: suntem ceea ce facem și lăsăm durabil în urma noastră. Vă urez succes și vă asigur că pe acest drum atât eu, cât și toți colegii mei de aici, și nu numai, vă vom sta alături și vă vom sprijini. Vă mulțumesc și vă urez, încă o data, mult succes!”, a spus Aurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News